Sveriges Ingenjörer

Högst löneökning för ingenjör i Skåne och Uppsala

Ingenjörerna i Skåne får högst löneökningar. Danska företags höga löner pressar skånska arbetsgivare att erbjuda allt bättre villkor. Även i Uppsala, Dalarna och Västerbotten har ingenjörernas löner ökat mer än i övriga Sverige.
Nyheter
2024-12-17

En ny analys av ingenjörernas löner visar att lönerna i storstadslänen generellt är högre än i mer glesbefolkade landsdelar. Lönerna i Stockholm är fortsatt högst i landet. Enligt lönestatistik från medlemmar i Sveriges Ingenjörer låg de individuella löneökningarna mellan 2021 och 2023 mellan 8,6 procent och 11,1 procent.

Se tabeller över ingenjörers löner och löneökningar i olika län

Skåne

Skåne har dock de största löneökningarna 2021–2023. Ingenjörerna där har fått högre löner delvis tack vare danska arbetsgivares lönekonkurrens. Detta har medfört att skånska arbetsgivare behöver höja sina löner för att behålla kompetensen.

Dalarna

Även i regioner med färre arbetsgivare som Dalarna, har ingenjörernas löner förbättrats. En stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterar i stor skala verkar vara en drivande faktor. Ett exempel är Hitachi Energy i Ludvika som växer snabbt och planerar att rekrytera 2 000 nya medarbetare fram till 2027.

Västerbotten

I Västerbotten har löneutvecklingen också varit bättre än i många andra delar av landet. Däremot finns det en risk för att löneökningarna där kan avta, med tanke på att Northvolt i Skellefteå har bromsat sin expansion och sagt upp personal. 

Stockholm

Trots höga löneökningar i flera län är avståndet stort innan något annat län närmar sig det höga relativa löneläge som Stockholm alltjämt har. Lönerna i Stockholms län för ingenjörer ligger 7,6 procent över genomsnittet i riket efter att statistiken har bearbetats. Beräkningen av de relativa lönerna bygger bland annat på att den enskildes lön jämförs med en grupp som har samma examensår, likvärdig utbildning och befattningsnivå.

Om man tittar på medellönen är skillnaderna stora. För civilingenjörer inom privat arbetsmarknadssektor skiljer det hela 29 procent mellan länet med högst lön, Stockholm med 67 700 kronor, jämfört med det som har lägst medellön: Jämtland med cirka 52 400 kronor.

För högskoleingenjörer inom privat arbetsmarknadssektor uppgår skillnaden till 22 procent mellan länet med högst lön, Stockholm med 59 000 kronor, jämfört med det som har lägst medellön: Kronoberg med 48 200 kronor.

Regionala löneökningar för ingenjörer

Ingenjörers löneökningar

Individuella löneökningar 2021–2023

Medellön per län, 2023

Civilingenjörer respektive högskoleingenjörer i privat sektor

Fakta om ingenjörer och deras löner

  • I dag finns totalt i Sverige 230 000 yrkesverksamma ingenjörer 
  • Medellön 2023 inom privat arbetsmarknadssektor för civilingenjörer var 62 500 kronor och för högskoleingenjörer 53 900 kronor 
  • Medianen för de individuella löneökningarna 2021–2023 för hela Sverige var 10,3 procent 
  • Statistiken bygger på Sveriges Ingenjörers senaste löneenkät, som besvarades av 78 700 ingenjörsmedlemmar 
  • Siffrorna omfattar civil- och högskoleingenjörer i privat sektor, där nio av tio ingenjörer arbetar. 
  • Bakomliggande faktorer kan påverka löneläget för enskilda län; till exempel skillnader i befattning och åldersstruktur samt hur stor andel som avtalat bort rätten till övertidsersättning 
  • Gotlands län redovisas inte på grund av för litet underlag 

Till toppen