Sveriges Ingenjörer

TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
2024-12-20 07:30
Techsverige
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Peter Hellberg, ordförande i Unionen och Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

Det nya samarbetsavtalet bygger vidare på den avsiktsförklaring som parterna tidigare presenterat. Syftet med avtalet är att stärka IT- och telekombranschens långsiktiga konkurrenskraft och hållbarhet genom att främja en positiv arbetsmiljö, mångfald och god samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och fackliga företrädare. Genom samsyn kring strategiska frågor, som kompetensförsörjning och branschens framtida behov, ska avtalet bidra till både företagens och medarbetarnas utveckling.

– Med detta avtal ser vi fram emot ett konstruktivt samarbete kring kollektivavtal där vi gemensamt kan arbeta med att lyfta fram de fördelar som det innebär för företag, medlemmar och fackliga förtroendevalda, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Det här avtalet skapar en plattform för långsiktigt samarbete i en snabbrörlig och global bransch. Vi behöver jobba tillsammans för att säkerställa att branschen fortsätter att vara konkurrenskraftig och hållbar, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

–  Nu har vi avtal som sätter ramar för ett långsiktigt gemensamt arbete. Ett utökat samarbete både på central och lokal nivå, mellan företag och fackliga företrädare, gynnar branschens utveckling och ger våra medlemmar trygghet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

Avtalet tydliggör att en samsyn kring branschens behov är avgörande för framgång. Genom att stärka dialogen mellan parterna ska strategiska utmaningar, såsom kompetensförsörjning och näringspolitiska frågor, hanteras med ett långsiktigt perspektiv.

Det undertecknade samarbetsavtalet träder i kraft den 1 januari 2025.

Ta del av samarbetsavtalet här.

Till toppen