Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
2025-04-09 17:19
Varsel
Strejk
Konflikt
Almega
Unionen
Innovationsföretagen
Utbildningsföretagen
Tjänstesektorn
Arbetstidsförkortning
Märket
Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

– Vi har föreslagit en flexibel modell för arbetstidsförkortning för bättre balans mellan arbete och fritid, men arbetsgivarnas motkrav är orimliga. Därför har vi inte heller kunnat komma överens om löneökningar i nivå med märket eller övertidsersättning till deltidsanställda, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Om Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inte vill enas om ett avtal bryter strejken ut den 23 april på Kiwa Sweden AB i Solna, Tyréns i Göteborg, Malmö och Stockholm och Sweco i Malmö och Stockholm samt Academedia support AB i hela landet. Omkring 1 000 ingenjörsmedlemmar varslas och deras arbetsuppgifter förklaras lagda i blockad.

– Eftersom arbetsgivarorganisationerna inom Almega är fortsatt ovilliga att finna konstruktiva lösningar har Sveriges Ingenjörer och Unionen varslat om strejk. Att strejka är inget mål i sig, utan det är ett viktigt påtryckningsmedel som vi ibland behöver ta till när förhandlingarna har låst sig, säger Camilla Frankelius.

Förhandlingar sedan januari

Sveriges Ingenjörer har sedan mitten av januari förhandlat med Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om nya kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor för totalt 10 000 ingenjörsmedlemmar. De högst prioriterade frågorna i årets avtalsrörelse är arbetstidsförkortning, löneökningar och att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när de arbetar utanför sitt ordinarie arbetstidsmått.

– Arbetstidsförkortning är inget nytt på arbetsmarknaden utan funnits i andra kollektivavtal sedan början på 2000-talet. En balans mellan arbete och fritid är avgörande för ett hållbart arbetsliv, säger Camilla Frankelius.

Övriga neutrala i konflikten

Kollektivavtalen inom flera andra branscher är klara, men trots långa och tuffa förhandlingar har Sveriges Ingenjörer och Unionen inte lyckats enas med Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega.

– Vi kommer att varsla om ytterligare stridsåtgärder gentemot Almegas förbund om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknar vi också att hyra in arbetskraft, anlitande av entreprenörer eller nyanställning om det sker i syfte att kringgå konflikten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Enbart medlemmar i det fackförbund som varslar om och vidtar en konflikt berörs av konflikten. Medlemmar i andra förbund vänder sig till sitt förbund för att få information om hur man ska förhålla sig till konflikten på arbetsplatsen.

Strejkvarslet inom Almega:

  • Konfliktåtgärderna träder i kraft den 23 april kl 05.00
  • Sveriges Ingenjörer varslar omkring 1 000 medlemmar inom Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen
  • De varslade företagen inom Almega Innovationsföretagen är Kiwa Sweden AB i Solna, Tyréns Sverige AB i Göteborg, Malmö och Stockholm och Sweco Sverige AB i Malmö och Stockholm samt
  • Inom Almega Utbildningsföretagen varslas företaget Academedia support AB på samtliga platser i hela landet
  • Varslet har vissa generella undantag på respektive företag och ett specifikt undantag på Kiwa för besiktning av hissar på sjukhus och äldreboenden
  • Totalt har Sveriges Ingenjörer 10 000 medlemmar inom Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen
Till toppen