Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer fortsätter att växa i snabb takt

Under 2024 ökade Sveriges Ingenjörer med 5 540 medlemmar jämfört med året innan. Det gör Sveriges Ingenjörer till ett av de Sacoförbund som ökade mest. Framförallt var medlemsökningen av yrkesverksamma ingenjörer rekordhög. Också fler studenter stannade kvar som medlemmar hela studietiden.
2025-01-09 07:37
Medlemsantal
Saco
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.

– Under många år har vi arbetat effektivt med att både rekrytera och behålla yrkesverksamma ingenjörer och studenter. Vi kan se att det har gett resultat, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Det totala antalet medlemmar i förbundet var den 31 december 178 444, vilket är 5 540 fler och en ökning på 3,2 procent jämfört med för ett år sedan. Ökningen av yrkesverksamma ingenjörer var rekordhög. Nära 4 299 fler yrkesverksamma valde under 2024 att bli medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer samlar högskoleutbildade ingenjörer över hela landet inom både privat och offentlig sektor men har även ingenjörsstudenter som medlemmar. Antalet studentmedlemmar ökade med 4,7 procent till 19 317. Fler valde att stanna som medlemmar under hela studietiden och nyttjade förmånerna i sitt medlemskap.

– När Sveriges Ingenjörer blir ett större förbund blir vår röst starkare både i samhället och vid förhandlingsborden. Vi är stolta över att fler ingenjörer ser värdet av att vara medlem i ett fackförbund som både driver deras frågor i samhällsdebatten och stöttar dem på arbetsplatserna, säger Ulrika Lindstrand.

Ett glädjande trendbrott kring kollektivavtal skedde under i techbranschen där intresset för kollektivavtal historiskt sett varit svalt. Under 2024 såg ett antal arbetsgivare inom tech fördelarna och valde att teckna kollektivavtal: Avalanche Studios, Tobii, Medicago Group, Epidemic Sound och Mabtech. Från 1 januari 2024 började också kollektivavtalet på Klarna att gälla.

Efterfrågan på ingenjörer var under 2024 fortfarande stor. Efter att arbetslösheten nådde rekordlåga 0,8 procent i maj 2023 steg den till 1,33 procent i augusti 2024. Sedan dess har arbetslösheten börjat sjunka och låg i december på 1,2 procent, vilket signalerar en stabilisering på arbetsmarknaden.

I förbundets medlemsrådgivning var det arbetsbrist och omorganisation, enskilda överenskommelser och lönefrågor som låg i topp under året. Se tio-i-topplista nedan.

Under 2024 hanterade Sveriges Ingenjörer fler förhandlingsärenden om arbetsbrist. Flera stora industriföretag varslade anställda om uppsägning. En av dem var Northvolt där omkring 150 medlemmar i Sveriges Ingenjörer blev uppsagda.

Samtidigt som Sveriges Ingenjörer både centralt och lokalt på arbetsplatserna förhandlade om personalneddragningar kontaktade många medlemmar förbundet för att få hjälp när de sökte nya jobb. De hörde av sig av sig för att få hjälp att granska nya anställningsavtal och diskutera lönekrav i samband med jobbyten.

– Vi kan se att många medlemmar har nyttjat de medlemsförmåner som vi har tagit fram för att hjälpa dem vidare i karriären. Inkomstförsäkringen har förstås också varit en stor trygghet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Detta frågade medlemmar mest om 2024

  • Arbetsbrist/ omorganisation
  • Enskilda överenskommelser
  • Lön
  • Avtalsgranskning
  • Semester
  • Föräldrafrågor
  • Inkomstförsäkring/ A-kassa
  • Arbetsmiljö
  • Egenföretagarfrågor
  • Pension
Till toppen