Sveriges Ingenjörer

Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling

Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
2024-12-13 09:07
Forskning
Utveckling
Innovation
Universitet
Högskola
Regeringen
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.

Den forsknings- och innovationspolitiska propositionen som regeringen presenterat vill anslå ytterligare 6,5 miljarder kronor fram till 2028. Nya tekniska lösningar är nödvändiga för att vi ska kunna hantera de stora samhällsutmaningarna kring klimat, energiförsörjning och hälsa har Sveriges Ingenjörer fastslagit i fackförbundets universitets- och högskolepolitiska program.

– Det är mycket bra att satsningen på det regeringen kallar excellenskluster för banbrytande teknik så tydligt prioriterar teknikområden där Sverige både kan och måste vara ledande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Näringslivet står för nära tre fjärdedelar av Sveriges totala satsningar på forskning och utveckling. Därför är det oerhört viktigt att staten bättre matchar privat finansiering och därmed gör Sverige mer attraktivt för industriella samarbeten och investeringar, säger Ulrika Lindstrand.

Sveriges Ingenjörer ser det också som positivt att regeringen tänker längs hela kedjan från forskning, via innovation till affärsverksamhet och kommersialisering. Det förutsätter dock att särskilt lovande forskningsresultat kan verifieras genom test- och demonstrationsverksamhet och en väl fungerande samverkan mellan akademi, näringsliv och industriforskningsinstitut.

– Att Vetenskapsrådet och Vinnova ska samordna sina satsningar på excellensklustren och att de involverar de främsta forskarna från olika lärosäten bidrar till ökad kraftsamling. Men Sverige behöver också ett samlat grepp över teknikpolitiken där vi återkommande ser över vilka områden som ska prioriteras forskningsmässigt, säger Ulrika Lindstrand, förbudsordförande Sveriges Ingenjörer.

Till toppen