– Våra medlemmar inom konsultbranschen arbetar mycket och får inte den ersättning de har rätt till. Det finns även brister i möjligheten att få tillräcklig vila och återhämtning efter övertid och restid, säger Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har 10 000 medlemmar som jobbar i konsultbranschen. I dag överlämnade fackförbundet sina krav i avtalsrörelsen till Innovationsföretagen Almega, som är motpart på arbetsgivarsidan. Bland de företag som omfattas finns Sweco, WSP, Ramböll, Tyréns och Semcon. Avtalen löper ut den 31 mars och förhandlingarna inleds direkt.
– Vi vill att en viss procentandel av löneutrymmet avsätts för att förkorta arbetstiden. Det tar också alldeles för lång tid att få full föräldralön, vilket skapar inlåsningseffekter och begränsar rörligheten på arbetsmarknaden. Därför kräver vi möjlighet till full föräldralön från första dagen på jobbet.
Löneavtalet för konsultbranschen är ett så kallat processlöneavtal utan centralt angiven siffra för löneökningar. Avtalets syfte är att företagens ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar och medlemmarnas bidrag till verksamheten ska ligga till grund för löneökningarna.
– Modellen med avtal utan central siffra för löneökningar har tyvärr inte fungerat på ett tillfredsställande sätt. Därför begär Sveriges Ingenjörer nu att lönesumman på arbetsplatsen ska öka med 4,2 procent om inte parterna lokalt kan enas. Vi vill också förtydliga hur löneavtalet tillämpas på arbetsplatserna, säger Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn.
Löner. Om parterna i de lokala löneförhandlingarna inte enas om annat ska lönesumman för de medlemmar som omfattas av lönerevisionen öka med minst 4,2 procent den 1 april 2025.
Arbetstidsförkortning. En viss procentandel av löneutrymmet ska avsättas för att förkorta arbetstiden.
Restid. I avtalet ska det förtydligas att en medarbetare som har förhandlat bort rätten till övertidsersättning inte per automatik även har förhandlat bort rätten till restidsersättning.
Föräldralön. Kvalifikationstiden för föräldralön ska tas bort. Det betyder möjlighet att få full föräldralön från första dagen på jobbet.
Inom hela tjänstesektorn har Sveriges Ingenjörer cirka 22 000 medlemmar. Totalt ingår ett tjugotal avtalsområden med lika många arbetsgivarorganisationer. Förhandlingarna inleds med överlämnanden av krav, från januari till maj. Sveriges Ingenjörer förhandlar dels tillsammans med andra fackliga medparter, dels som en del av större gemensamma akademikerförbund. Avtalsrörelsen går att följa löpande på sverigesingenjorer.se/avtal2025