För IT- och telekomsektorn med omkring 7 000 medlemmar förhandlar Sveriges Ingenjörer tillsammans med fackförbundet Akavia. I dag överlämnade facken sina krav till TechSverige, som är motpart på arbetsgivarsidan. Avtalen löper ut den 31 mars och förhandlingarna inleds direkt.
Sveriges Ingenjörer har identifierat en rad förändringar av avtalen som kan ge förbättrade villkor för medlemmarna bland annat när det gäller arbetstidsförkortning, restid, föräldralön och distansarbete.
– Ingenjörerna har det kunnande och nytänkande som krävs för att företagen ska utvecklas och öka sin konkurrenskraft. Deras insatser förbättrar produktiviteten och bidrar till fler jobb, bättre välfärd och ett mer hållbart samhälle. Detta viktiga bidrag ska synas både på lönen och i löneutvecklingen, säger Ola Sundström, chef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Arbetsgivarorganisationen TechSverige samlar företag med IT och telekommunikation som huvudsakliga verksamhetsområden. Bland de företag som är anslutna till Telekom finns TeliaCompany, Tele2 och Telenor. Bland företagen anslutna till IT-avtalet finns Tietoevry, CGI och TeliaCompany.
Löner. Om parterna i de lokala löneförhandlingarna inte enas om annat ska lönesumman för de medlemmar som omfattas av lönerevisionen öka med minst 4,2 procent den 1 april 2025.
Arbetstid. Akademikerförbunden begär att nya skrivningar införs i kollektivavtalet kring arbetstid och restid för att ge möjlighet till återhämtning och för att lättare kunna förena arbetsliv och privatliv.
Arbetstidsförkortning. En viss procentandel av löneutrymmet ska avsättas för att förkorta arbetstiden. Summan ska gå till en tidbank, vars värde ska kunna tas ut som tid, pengar eller pension.
Föräldralön. Akademikerförbunden begär att kvalifikationstiden för föräldralöneutfyllnad tas bort. Det betyder möjlighet att få full föräldralön från första dagen på jobbet.
Distansarbete. Facken vill att arbetsgivaren ska göra tydligt vad som gäller för helt eller partiellt distansarbete avseende försäkringar, arbetsmiljö och tillgänglighet.
Inom hela tjänstesektorn har Sveriges Ingenjörer cirka 22 000 medlemmar. Totalt ingår ett tjugotal avtalsområden med lika många arbetsgivarorganisationer. Förhandlingarna startar med överlämnanden av krav, från nu i januari och hela vägen fram till maj. Sveriges Ingenjörer förhandlar dels tillsammans med andra fackliga medparter, dels som en del av större gemensamma akademikerförbund. Avtalsrörelsen går att följa löpande på sverigesingenjorer.se/avtal2025