Kvalifikationstiderna för att få full föräldralön kan vara upp till tre år på arbetsplatser inom privat sektor. Det leder till kraftigt sänkta inkomster för medarbetare som nyligen bytt jobb, eftersom den högsta ersättningen för föräldrapenning från Försäkringskassan uppgår till omkring 36 000 kronor i månaden.
För dem som inte kvalificerar sig för föräldralön väntar ett stort inkomstbortfall under föräldraledigheten. Allt detta tillsammans leder till en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden, där det blir svårare att byta jobb.
– Ingen borde behöva välja mellan ekonomisk trygghet och karriärutveckling när de börjar fundera på att bli föräldrar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Rapporten innehåller räkneexempel som visar hur mycket en anställd kan gå miste om ekonomiskt när den inte kvalificerar sig för föräldralön. Inkomstbortfallet beror på personens lönenivå, men för somliga kan det handla om uppemot 10 000 kronor per månad före skatt.
– Att slopa kvalifikationstiderna för föräldralön är inte bara rättvist, det är bra företagande. Att skapa tryggare villkor för anställda som planerar att bilda familj hjälper företag att attrahera och behålla kompetens, säger Ulrika Lindstrand.
I rapporten återfinns även intervjuer med ingenjörer, som pekar på att kvalifikationstider påverkar deras beslut att byta jobb och att arbetsgivare som erbjuder föräldralön från dag ett på jobbet blir mer attraktiva.
I statlig sektor finns rätten till föräldralön från dag ett på jobbet. Inom kommunal och regional sektor sker det efter sex månader på jobbet. Inom privat sektor, där fyra av fem yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörers arbetar, är kvalifikationstiderna längre.
Ett typiskt exempel är inom kollektivavtalet med Teknikarbetsgivarna, där många ingenjörer ingår. Teknikavtalets villkor är att man ska ha jobbat ett år för att få rätt till två månaders föräldralön och två år för att få rätt till sex månaders föräldralön.
Det finns också avtal där kvalifikationstiden för att få full ersättning är så lång som 36 månader, till exempel inom tjänstemannaavtalet med Innovations- och kemiindustrierna (IKEM).