I dag samlas Sveriges Ingenjörers delegationer inom privat sektor, som 2025 ska förhandla löner och villkor, för en avtalsupptakt. Sveriges Ingenjörer med 175 000 medlemmar är en del av de fem Facken inom industrin, som tillsammans med tolv arbetsgivarorganisationer sätter märket, industrins överenskommelse om löneökning som är normerande på arbetsmarknaden. Sveriges Ingenjörer är part i de flesta kollektivavtal på den arbetsmarknaden och kommer därför att sitta i avtalsförhandlingar ända in på sommaren.
– Sveriges Ingenjörer står upp för den svenska modellen och anser att förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare ska regleras i kollektivavtal. Den svenska modellen står stark och den senaste avtalsrörelsen visar att den levererar bra resultat. Vi tog ansvar genom löneökningar som inte spädde på inflationen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörers prioriterade områden för avtalsyrkanden 2025 är lön, arbetsmiljö och arbetstid, jämställdhet och mångfald, kompetensutveckling samt klimat, miljö och hållbarhet.
– Ingenjörerna spelar en viktig roll för näringslivets och samhällets utveckling och ger förutsättningar för en stark svensk ekonomi med en god välfärd. De tekniska lösningar som ingenjörerna utvecklar lägger grunden till ett hållbart samhälle, nya jobb och tillväxt i ekonomin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Under avtalsupptakten den 18–19 september samlas ett 60-tal utsedda delegater inom Sveriges Ingenjörer inför avtalsrörelsen 2025. Delegationerna går igenom förbundets avtalsinriktning, diskuterar om förbundets samhällspolitiska- och avtalspolitiska frågor inför lönerörelsen.
På torsdagsförmiddagen den 19 september deltar ytterligare en 60-tal särskilt inbjudna gäster. Bland talarna finns Albin Kainelainen, GD Konjunkturinstitutet; Irene Wennemo, GD Medlingsinstitutet; Mattias Dahl, vice VD Svenskt Näringsliv; Erica Sjölander, kanslichef Facken inom Industrin och Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef Sveriges Ingenjörer.