– Det har varit riktigt tuffa förhandlingar. Därför är det är mycket glädjande att vi har kommit överens om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning för bättre balans mellan arbete och fritid och övertidsersättning till deltidsanställda, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer och Unionen har sedan mitten av januari förhandlat med Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om nya kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor. De högst prioriterade frågorna i årets avtalsrörelse har varit arbetstidsförkortning, löneökningar och att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när de arbetar utanför sitt ordinarie arbetstidsmått.
Den 9 april varslade Sveriges Ingenjörer arbetsgivarorganisationerna om strejk för omkring 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det varslet har nu dragits tillbaka.
– Det är en stor framgång att våra drygt 10 000 ingenjörsmedlemmar i Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega nu har en centralt reglerad arbetstidsförkortning på plats. Det skapar förutsättningar för att på sikt etablera en modell med tidbanker som vi kan bygga ut med mer tid för återhämtning, säger Camilla Frankelius.
Sedan tidigare har Sveriges ingenjörer tecknat nya kollektivavtal med TechSverige som gav omkring 7 000 ingenjörer inom IT- och telekomsektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år.
Sveriges Ingenjörer ingår i Facken inom industrin och kom i månadsskiftet överens med arbetsgivarna om en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Befintliga tidbanker fick utökad arbetstidsförkortning och återstående kollektivavtal inom industrin fick också avsättning till arbetstidsförkortning.