Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer kräver löneökningar på 4,2 procent

Bra löneökningar framöver och arbetstidsförkortningen ska utökas. De är de viktigaste kraven från Facken inom industrin – där Sveriges Ingenjörer ingår – inför den kommande lönerörelsen 2025.
Avtalsrörelse
2024-11-04
Från presskonferensen om Facken inom industrins avtalsplattform. Från vänster: Eva Guovelin; förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet, Per-Olof Sjöö: förbundsordförande GS-facket, Marie Nilsson; förbundsordförande IF Metall, Peter Hellberg; förbundsordförande Unionen, Ulrika Lindstrand; förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Kravet på 4,2 procents löneökningar på ett år grundar sig på de ekonomiska förutsättningarna både nationellt och internationellt. Eftersom Sveriges konkurrenskraft har stärkts, ser Facken inom industrin goda skäl att lönerna kan fortsätta öka i liknande takt som under den senaste avtalsrörelsen.

– Märket ligger på en bra nivå, för i många sektorer där ingenjörer arbetar finns höga krav på utveckling och grön omställning. Inte minst inom industrin är behoven stora på arbetskraft. Genom att ge ingenjörerna bra betalt kan företagen locka ingenjörerna till industrin. Vi har helt enkelt inte råd med för låga löneökningar, säger Ulrika Lindstrand ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Arbetstidsförkortning

Arbetstidsförkortning är ett sätt att nå bättre balans i livet för många och avtalsplattformen tar sin utgångspunkt i att avsättningarna till detta ska öka. Men det finns inte enbart en lösning som passar alla. Därför ska förhandlingarna om arbetstidsförkortning ske på arbetsplatserna mellan fack och arbetsgivare. Det ska inte vara en fråga för staten som lagstiftare. Vidare lyfter Facken inom industrin övertidskompensation för deltidsanställda och krav på att det ska finnas en rätt till förskottssemester. 

 

Till toppen