Sveriges Ingenjörer

Sverige behöver en Ingenjörsmiljard

Sverige måste satsa mer på matematik och naturämnen för att förbli en tekniknation. Därför pekar Sveriges Ingenjörer ut tio konkreta reformer för att stärka ingenjörsutbildningarna och förbättra kvaliteten på utbildningen.
Opinion
2024-12-06

Det handlar om en Ingenjörsmiljard, med nödvändiga satsningar som behöver omfatta hela utbildningssystemet, från förskola till högre utbildning och forskarutbildning.

Regeringen har aviserat att den ska presentera en nationell strategi för matematik och naturämnen – det som brukar kallas STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) – före årets slut.

– En nationell STEM-strategi behövs för Sveriges framtid och konkurrenskraft. Utan en sådan strategi riskerar vi att hamna efter i den tekniska utvecklingen globalt, vilket kan få allvarliga konsekvenser för samhällsekonomin, välfärden och förmågan att möta den gröna omställningen, säger Ulrika Lindstrand ordförande för Sveriges Ingenjörer.

I rapporten ”En ingenjörsmiljard för ett STEM-klimat i världsklass” presenterar Sveriges Ingenjörer tio punkter med tydlig prislapp som kan ge strategin kött på benen. Här nedan är några av förslagen från rapporten.

Lärarlyft inom STEM

Läroplanerna inom matematik på grundskolan behöver uppdateras för att stärka de konkreta matematikkunskaperna. Men man får inte glömma lärarna och därför pekar rapporten på behovet av nya läromedel och kompetenshöjande insatser riktade till lärarna. Sveriges Ingenjörer föreslår därför att 50 miljoner kronor avsätts för ett fördjupat lärarlyft inom STEM-ämnena.

Riktade bidrag till teknikprogrammet i gymnasiet

Teknikprogrammet är en viktig rekryteringskälla till ingenjörsutbildningar. Tyvärr är programmet dyrare att driva än andra gymnasieprogram, vilket hindrar vissa kommuner från att erbjuda det. Ett riktat statsbidrag på 9 300 kronor per elev och år täcker merkostnaden jämfört med naturvetenskapsprogrammet. Totalt skulle detta kosta cirka 270 miljoner kronor per år för de 29 106 elever som läsåret 2023/2024 studerade teknikprogrammet.

Färre ska hoppa av och fler ska ta examen

Det behövs ännu större investeringar för att förbättra undervisningskvaliteten på ingenjörsutbildningarna. Därför föreslås en ökning med 450 miljoner kronor utöver de redan tilldelade 305 miljonerna för att ge ingenjörsstudenter mer undervisningstid. Ytterligare en åtgärd är en examenspremie på 10 000 kronor till studenter som slutför sin ingenjörsutbildning i tid. Detta skulle kosta cirka 66 miljoner kronor per år om alla 6 579 utexaminerade ingenjörer (2023) fick premien. Målet är att öka andelen studenter som tar examen. Tyvärr är den låg på ingenjörsutbildningar.

Till toppen