Festivalen skapar mötesplatser för forskare, skola och allmänhet och är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Årets publika del av Vetenskapsfestivalen äger rum 1-6 april och Sveriges Ingenjörer deltar med tre aktiviteter.
Hej Lotta Ljungqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer!
I år är Sveriges Ingenjörer supporter till Vetenskapsfestivalen. Varför just Vetenskapsfestivalen?
Speciellt nu, när fake news tillåts styra samhällsdebatten och beslut många gånger fattas på magkänsla snarare än genomarbetade beslutsunderlag känns det extra viktigt att vi som ingenjörsförbund och akademiker är med och värnar att debatten vilar på vetenskaplig grund. Och där fyller Vetenskapsfestivalen en viktig funktion i att sprida positiva attityder till forskning och vetenskap och uppmuntra till högre studier.
Som opinionsbildande aktör vill vi nå ut med våra – ingenjörernas – frågor på olika sätt och redan förra året hade vi en Polhemsföreläsning i samband med Vetenskapfestivalen. Då hade vi en lunchföreläsning på Chalmers med 2023 års Polhemspristagare tillika Chalmersalumnen Staffan Truvé. Salen var fullsatt och åhörarna ville liksom inte gå när föreläsningen var över. Och det kände vi att vi ville göra i repris med 2024 års Polhemspristagare!
Så vad ska Sveriges Ingenjörer göra under årets Vetenskapsfestival?
I år kommer vi arrangera lunchföreläsningen Från köksbordsprototyp till världsstandard på Chalmers med Jakob Ehrensvärd om tekniken bakom YubiKey – innovationen Jakob och Stina Ehrensvärd belönades med Polhemspriset för.
Samma kväll kommer vi även ha en mer allmänhetsinriktad kvällsföreläsning med Stina på Göteborgs Stadsbibliotek, Hur kan svensk innovation säkra demokratiska val, om hur deras företag Yubico är med och utvecklar nästa generations digitala ID-lösningar.
Utöver det kommer vi också arrangera ett seminarium på Chalmersska huset tillsammans med Akademikerföreningen vid Volvo cars, om framtidens innovationer; Genombrott pågår, där bland andra vår förbundsordförande Ulrika Lindstrand medverkar i panelen.
Och vad är ditt medskick till den som läser det här?
Alla aktiviteter under Vetenskapsfestivalen är öppna och gratis för allmänheten, och ingen föranmälan krävs. Passa på att nyttja möjligheten till gratis bildning om du är i Göteborg i början av april. Och kom gärna förbi våra aktiviteter!