Analysen bygger på lönestatistiken för medlemmar i län. Den visar att ingenjörslönerna skiljer sig åt markant mellan länen, trots att efterfrågan på ingenjörer är stor över hela landet.
Digitalisering och klimatomställning är två områden som skapar stor efterfrågan på ingenjörer, samtidigt som arbetslösheten är under en procent. Arbetsgivarna måste därför erbjuda goda löner och villkor för att attrahera och behålla ingenjörskompetens.
Ingenjörer i Stockholms län har högst löner relativt andra i Sveriges alla 20 län. Trots larm från företag i dessa regioner om svårigheter att rekrytera personal ligger alltså lönerna i nordligaste länen betydligt lägre än i många andra regioner.
Det lägsta relativa löneläget 2022 återfinns i Norrbottens län. Där är värdet på det relativa löneläget 90, vilket betyder att lönerna ligger 10 procent under genomsnittet i riket. Löneläget för ingenjörer i Stockholm beräknat på detta sätt är 19 procent högre än löneläget i Norrbotten och 18 procent högre än Västerbotten.
De gröna företagsetableringarna i norra Sverige spelar en central roll i klimatomställningen. Men omställningen äventyras om inte lönerna höjs. Tyvärr erbjuder företagen i dag inte löner som motsvarar den höga konkurrens som finns på kompetenta ingenjörer.
förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer