Sveriges Ingenjörer visar i en ny rapport att allt fler förhandlar bort sin övertidsersättning. I stället för övertidsersättning varje månad får arbetstagaren i stället en på förhand överenskommen kompensation. Den består ofta av fem extra semesterdagar per år.
Rapporten visar att cirka 70 procent av civilingenjörerna i privat sektor är övertidsavlösta, jämfört med 55 procent för tio år sedan. Under de senaste 30 åren har antalet fördubblats. I dag beräknas totalt 150 000 ingenjörer vara övertidsavlösta på svensk arbetsmarknad.
Rapporten visar att många ingenjörer är nöjda med sin överenskommelse. Men många upplever också en hög arbetsbelastning och känner inte till sina rättigheter gentemot arbetsgivaren. Exempelvis vet enbart 32 procent att de kan säga upp överenskommelsen. Sveriges Ingenjörer vill nu höja kunskapsnivån om vad överenskommelsen innebär:
– När så många ingenjörer är övertidsavlösta är det viktigt att de känner till sina rättigheter. Exempelvis att överenskommelsen ska förnyas varje år om man inte enats om annat och att man som arbetstagare har rätt att säga upp den, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Många som förhandlar bort sin övertidsersättning får i stället fem extra semesterdagar och ibland ett litet lönepåslag som kompensation. Men de som jobbar mer än 40 timmar i veckan regelbundet kan gå miste om över 10 000 kronor i utebliven övertidsersättning varje månad visar rapportens räkneexempel.
Nu vill Sveriges Ingenjörer stärka alla övertidsavlösta medlemmar med användbara råd:
– Vi har tagit fram rekommendationer till alla ingenjörer som är övertidsavlösta. Förhoppningsvis kan dessa vara till hjälp så att de blir skäligt kompenserade för sitt arbete, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer.