Vattenkraften är i dag med sina 40 procent av Sveriges elproduktion den största källan till el. Den är planerbar, reglerbar, fossilfri och förnybar. Inga större investeringar har dock gjorts på över 30 år. Medan vind- och solkraft har byggts ut kraftigt, har vattenkraftens kapacitet på drygt 16 000 MW i stort varit oförändrad sedan 1990.
– Vi har stora behov av fossilfri el till ett rimligt pris. Det är helt centralt för den omställning stora delar av industrin nu måste göra, och därmed också för Sveriges konkurrenskraft, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Enligt en ny rapport som Sveriges Ingenjörer beställt från teknik- och managementkonsultföretaget AFRY, kan renovering och uppgradering av den vattenkraft som redan finns i dag ge stora tillskott av el till godtagbara kostnader för samhället.
Allt detta kräver dock politiska åtgärder.
– På liknande sätt som regeringen gjorde med kärnkraften krävs därför nu en snabbutredning om en satsning på vattenkraften. Regeringen måste snabbt besluta vilket ansvar staten ska ta för den brådskande satsningen på vattenkraften, säger Ulrika Lindstrand.
Rapporten visar hur flaskhalsar kan undanröjas och turbiner och aggregat uppgraderas. Åtgärderna kan börja ge effekt redan om tre–fem år och ge en effektökning på 1 300 MW fram till 2035, vilket motsvarar en ny kärnkraftsreaktor eller 80 procent av Stockholms behov.
– På liknande sätt som regeringen gjorde med kärnkraften krävs därför nu en snabbutredning om en satsning på vattenkraften. Regeringen måste snabbt besluta vilket ansvar staten ska ta för den brådskande satsningen på vattenkraften
förbundsordförande
Kostnaderna är svåra att beräkna exakt och det varierar stort mellan olika kraftverk. AFRY uppskattar att kostnaden fram till 2035 kan bli ungefär 35 miljarder kronor. Detta ska jämföras med regeringens beräkning att en ny kärnkraftsreaktor kostar cirka 100 miljarder kronor styck. Satsningen på vattenkraft skulle därmed ge samma effektökning som en ny kärnkraftsreaktor, men till ungefär en tredjedel av kostnaden. Dessa förbättringar kan ske utan stora ingrepp i natur och miljö, eftersom inga nya kraftverk byggs och de outbyggda älvarna kan förbli orörda.
– Vattenkraften har en reglerande funktion i energisystemet. Den gör att det finns balans i systemet och gör det pålitligt. När sol- och vindkraft byggs ut, behövs mer balanserande kraft i systemet och där passar vattenkraften perfekt, säger Ulrika Lindstrand.