Sveriges Ingenjörer

Lönsamhet för batterilager optimeras i nytt exjobb

Många spår att batterilager kommer att spela en viktig roll för energisystemet framöver. Deras roll är att kompensera för de brister som de väderberoende kraftslagen för med sig.
Nyheter
2024-07-24
Emanuel Ehrlin tror på en framtid i energibranschen.

Den snabba utbyggnaden av vind- och solkraft ger fossilfri energi, men leder också till stora belastningar på elnäten inte minst för att effekten varierar så mycket. När vinden lägger sig och solen går ned så minskar kraften snabbt, vilket leder till att frekvensen i elnäten blir allt svårare att upprätthålla. I kombination med höga elpriser leder det till ett ökat fokus på batterilager. Ett batterilager är sammansatt av många, många batterier och kan mycket snabbt ge ström till elnätet när behovet uppstår.

Emanuel Ehrlins examensarbete vid Luleå Tekniska Universitet vill gå ett steg längre och undersöka hur den extra kraften från batterierna ska integreras inte bara i elnätet utan också i elföretagens affärer.

– Jag har velat undersöka hur man ska få ut mesta möjliga ur ett batterilager, säger Emanuel Ehrlin vars examensarbete på LTU fått stöd av Sveriges Ingenjörer Miljöfond.

Miljöstipendierna är en överenskommelse mellan Sveriges Ingenjörer och LTU som går till exjobb med fokus på hållbar utveckling. I Luleå har Emanuel Ehrlin och nio andra stipendiater fått 50 000 kronor vardera.

Batterilager kan också användas för att ta hand om effekttoppar i elsystemet, vilket kan behövas när belastningen på elsystemet är stor. Emanuel Ehrlin, som läste teknisk fysik vid LTU, har räknat på hur priser på el hänger samman med den energi som produceras av olika kraftslag som vatten- och vindkraft för att hitta de samband som leder fram till att optimera användningen av ett batterilager. Här ingår också en metod för att köpa och sälja el vid rätt tillfälle. För att göra det krävs en prognosmodell som Emanuel Ehrlin tagit fram.

I slutänden leder det till ett algoritmiskt budgivningssystem som kan delta i frekvensreglering, energiarbitrage och kapning av effekttoppar, baserat på en prognosmodell för priset för att reglera frekvensen.

Kan tillämpas på andra energislag

– Man kan säkert applicera de beräkningar jag har gjort på andra energislag som vätgas, säger Emanuel Ehrlin

För även vätgaslager väntas ha en roll att fylla i ett kommande energisystem.

Emanuel Ehrlin tänker fortsätta inom energibranschen. Hans exjobb gjordes i samarbete med energiföretaget Stockholm Exergi och det är åt det hållet han nu riktar sina blickar.

–Jag tror att det finns en bra framtid och bra villkor i energisektorn.

Mer om Sveriges Ingenjörers Miljöfond

Sveriges Ingenjörers Miljöfond får sina medel genom att medlemmar självmant avstår en del av avkastningen från sitt sparande i Swedbank Humanfond direkt till Miljöfonden. Miljöfonden ska enligt stadgarna stödja insatser som miljöforskning, examensarbeten eller övriga insatser som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Vill du som studerar till ingenjör lösa miljöproblem kan du få stöd från Miljöfonden till ditt examensarbete under din studenttid. För att vara behörig ska du vara bosatt i Sverige och är du dessutom medlem i Sveriges Ingenjörer så har du förtur till stöd från fonden. Är du inte medlem så följ länken och ansök om medlemskap.

Läs exjobbet om batterilager

Till toppen