Avtalen (så kallade branschöverenskommelser) förhandlas på central nivå gäller lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motpart är Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation.
Ingenjörerna har en nyckelkompetens för sektorns viktiga samhällsuppdrag. En förutsättning för att kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs på kort och lång sikt är att ingenjörerna upplever att deras kompetensen värdesätts, både i form av lönenivåer och löneutveckling samt anställningsvillkor.
Anställningsvillkoren behöver vara konkurrenskraftiga och flexibla.
Hållbar arbetsmiljö med goda möjligheter för återhämtning, trygga anställningar och flexibla villkor är förutsättningar för att bolagen ska kunna stå sig i konkurrensen om kompetensen på arbetsmarknaden. Ingenjörernas lönesättning behöver kopplas till individuell prestation tydligare än idag. Alla led i löneprocessen måste bli än mer tydliga.
Chefer är centrala för utvecklingen av verksamheten samt för att skapa ett hållbart arbetsliv för de anställda. Det är mycket viktigt att chefer har förutsättningar för att kunna utöva gott ledarskap och att verksamheterna gör det attraktivt att ta på sig ett chefsuppdrag.
Övergripande vill vi:
Se våra yrkanden i sin helhet på AkademikerAlliansens webbplats
De avtal som nu förhandlas rör arbetsgivarorganisationen Sobona BÖK (branschöverenskommelser). Energi, Vatten och miljö, Fastigheter, Flygplatser, samt Besöksnäring och kulturarv.
Innan jul 2024 lämnade vi våra avtalskrav till SKR och Sobona gällande löneavtalet HÖK-T och Allmänna villkorsavtalet (AB).