Sveriges Ingenjörer

Medlemsavgiften justeras för att möta framtidens utmaningar

Från och med januari höjs medlemsavgiften med 25 kr per månad för fullbetalande yrkesverksamma medlemmar. Beslutet fattades vid Ingenjörsfullmäktiges senaste sammanträde – ett resultat av en demokratisk process där förbundets ekonomiska framtid och medlemsnytta har stått i fokus.
Nyheter
2024-12-03

Du som medlem kan fortsättningsvis vara trygg med att du har en stark organisation i ryggen med bland annat en god avsättning till konfliktfond och inkomstförsäkring.

Vi har även en ambition att fortsätta leverera högkvalitativ service till alla medlemmar genom funktionerna: förhandling, rådgivning, utbildning och förmåner. Dessutom vill vi ta ansvar för förbundets ekonomiska hållbarhet och samtidigt hantera det höjda kostnadsläget i samhället. 

I en intervju med Ingenjören pekar förbundsordförande Ulrika Lindstrand på både inflationen och andra ökade kostnader som motiv till höjningen.

– Vi har ett budgetdirektiv att den löpande verksamheten ska finansieras av medlemsavgifterna, och då ligger vi på gränsen för vad vi klarar nu. Vi tycker att det är bättre att höja mer och sällan än lite och ofta. Och genom att höja nu tar vi höjd för kommande utveckling av förbundet. Men höja behöver vi göra.

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande

En demokratisk process

Sveriges Ingenjörer är en medlemsstyrd organisation. Som medlem väljer du ledamöterna till förbundets högsta beslutade organ, Ingenjörsfullmäktige. Ingenjörsfullmäktige sammanträder varje år med uppgifterna att:

  • fastställa förbundets stadgar, valordning, vision och mål samt policyer 
  • välja förbundsstyrelse, valberedning och revisorer 
  • besluta om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter 
  • besluta om förslag från förbundsstyrelsen (propositioner) 
  • besluta om förslag från medlemmar (motioner) 

Vid Ingenjörsfullmäktiges senaste sammanträde fattades beslutet att höja medlemsavgiften med 25 kr i månaden för fullbetalande yrkesverksamma medlemmar. Se hur de olika medlemsgrupperna påverkas av höjningen i tabellen längre ner på sidan. 

Medlemsavgiften har varit oförändrad sedan 2018, vilket innebär att den nu föreslagna höjningen är den första på sju år.  

Den höjda medlemsavgiften omfattar inte studentmedlemmar.

Tidigare medlemsavgifter

Avser fullbetalande yrkesverksamma medlemmar.

2018-2024: 240 kr/månad
2012-2017: 230 kr/månad
2011: 228 kr/månad
2010: 224 kr/månad
2009: 220 kr/månad
2008: 217 kr/månad
Vid samgåendet 2007: 214 kr/månad

Avgift per medlemsgrupp

Yrkesverksam: 265 kr/mån
Yrkesverksam examen föregående år: 130 kr/mån
Yrkesverksam examen i år: 65 kr/mån
Yrkesverksam medlem 66+: 225 kr/mån
Doktorand: 130 kr/mån
Medlem anställd utanför Norden: 130 kr/mån
Reducerad avgift: 130 kr/mån
Studerande: 180 kr/år
Pensionär: 480 kr/år
Dubbelansluten SULF: 171 kr/mån
Akademikernas a-kassa: 140 kr/mån

Observera att avgiften till Akademikernas a-kassa (som är 140 kr/mån från 1 januari 2025) tillkommer utöver medlemsavgiften.

Läs mer om våra medlemsavgifter och betalsätt här.

Hit går medlemsavgiften

Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du tillgång till stöd och verktyg för att utveckla din karriär. Vi driver ingenjörernas frågor på den politiska agendan och arbetar för att synliggöra ingenjörernas betydelse för samhället.  

På arbetsplatsen finns vi där för dig – oavsett om det handlar om rådgivning inför lönesamtal, hjälp vid arbetsrättsliga utmaningar eller stöd till förtroendevalda som förhandlar med arbetsgivaren. Vi förhandlar också fram centrala kollektivavtal som förbättrar villkoren för ingenjörer över hela landet.  

Medlemskapet ger dig värdefulla förmåner som inkomstförsäkring, juridisk rådgivning, lönestatistik, CV-granskning och förmånliga försäkringar – allt för att skapa trygghet och utveckling genom hela din karriär. 

Frågor och svar

Om du inte hittar ditt svar här kan du kontakta medlemsservice.

Akademikernas a-kassa är en egen organisation där vi inte kan påverka avgiften. Det som Ingenjörsfullmäktige beslutade i november 2024 avser endast medlemsavgiften i Sveriges Ingenjörer. 

Läs mer om Akademikernas a-kassa:s beslut här.

Vår verksamhet och ekonomi följs löpande upp av vår förbundsstyrelse och fullmäktige. Vi granskas även av förtroendevalda och auktoriserade revisorer.

Lär dig mer om förbundets revisorer här.

Ja, se tabellen i artikeln ovanför, eller läs mer om våra medlemsavgifter och betalsätt här.

Sveriges Ingenjörer är en medlemsstyrd organisation. Som medlem väljer du ledamöterna till förbundets högsta beslutade organ, Ingenjörsfullmäktige. Ingenjörsfullmäktige sammanträder varje år med uppgifterna att: 

  • fastställa förbundets stadgar, valordning, vision och mål samt policyer 
  • välja förbundsstyrelse, valberedning och revisorer 
  • besluta om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter 
  • besluta om förslag från förbundsstyrelsen (propositioner) 
  • besluta om förslag från medlemmar (motioner) 

Du kan alltså vara med att påverka genom att nominera medlemmar till fullmäktige, eller själv bli invald. Du kan dessutom skicka motioner till fullmäktige, medlemsförslag direkt till förbundsstyrelsen, samt kontakta kansliet för att se om din idé redan är en del av ett pågående projekt.  
 
Läs mer om medlemsinflytande här.

Till toppen