Sveriges Ingenjörer

Hållbart byggande även för privatpersoner

Att som privatperson bygga ett hus med miljömässigt hållbara material är lättare sagt än gjort. Ett nytt exjobb undersöker förutsättningarna för att även enskilda ska kunna efterfråga hållbara småhus.
Nyheter
2024-08-07
Sofia Näsström och Patricia Dahlfors

Patricia Dahlfors och Sofia Näsström skrev i våras färdigt sitt examensarbete från civilingenjörsutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet, inriktning husbyggnad på arkitektur.

De ville undersöka vilka hinder som finns för privatpersoner att bygga hållbart genom att analysera och jämföra alternativ av materialval utifrån ett miljömässigt och ett ekonomiskt perspektiv. De ville också presentera ett förslag på materialval som är mer miljövänligt och inte medför allt för stora extra byggkostnader. Exjobbet föreslår återvunna och naturliga material, som trä och återvunnet stål, för att minska koldioxidutsläpp och avfall.

Minskade utsläpp med hållbara material

Det finns stora utsläppsminskningar att ta hem genom att bygga på ett hållbart sätt. I ett av de alternativ som togs fram i exjobbet och jämfördes med ett standardhus, (ett enplanshus på 122 kvadratmeter), så minskade utsläppen (koldioxidekvivalenter) med mer än 50 procent. Bekymret är att husets pris samtidigt stiger med väl över 100 000 kronor.

– Det är dyrt att bygga ett hus. Men kostnaderna behöver inte öka så mycket på det stora hela. Man måste jämföra ökningen med vad det kostar att bygga hela huset, säger Patricia Dahlfors.

Deras examensarbete har fått stipendiestöd av Sveriges Ingenjörers Miljöfond. Miljöstipendierna är en överenskommelse mellan Sveriges Ingenjörer och LTU som går till exjobb med fokus på hållbar utveckling. I Luleå har deras och nio andras examensarbeten fått 50 000 kronor vardera.

En aspekt som inte tagits med undersökningen är energianvändningen, då den antas vara samma för de olika materialen under husets drift. Även varmvatten som använder mycket energi antas vara densamma.

Efterfrågan på hållbara hus hålls tillbaka

Byggbranschen kan vara lite trög; där finns en ovilja att ändra byggmetoder, konstaterar de. Det leder till att det som erbjuds kunderna är standardhus vilket håller tillbaka efterfrågan på mer hållbart byggande, eftersom privatpersoner inte har så mycket att jämföra med.

Ett annat bekymmer är att hållbarhet inte så ofta ingår i bankernas värdering av ett hus. Följden är att det är svårt att räkna hem extra kostnader genom högre värdering och kanske lägre lånekostnader, även om det finns exempel på banker som lanserar ”gröna bolån”

– Våra resultat är viktiga för en privatperson som vill ha ett bättre underlag. Men vi vill också vända oss till producenterna för att uppmärksamma dem på möjligheterna att bygga mer hållbart, säger Sofia Näsström.

Mer om Sveriges Ingenjörers Miljöfond

Sveriges Ingenjörers Miljöfond får sina medel genom att medlemmar självmant avstår en del av avkastningen från sitt sparande i Swedbank Humanfond direkt till Miljöfonden. Miljöfonden ska enligt stadgarna stödja insatser som miljöforskning, examensarbeten eller övriga insatser som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Vill du som studerar till ingenjör lösa miljöproblem kan du få stöd från Miljöfonden till ditt examensarbete under din studenttid. För att vara behörig ska du vara bosatt i Sverige och är du dessutom medlem i Sveriges Ingenjörer så har du förtur till stöd från fonden. Är du inte medlem så följ länken och ansök om medlemskap.  

Läs mer om hållbart byggande för privatpersoner

Till toppen