De konkreta förhandlingarna inleds efter nyår och sedan har fack och arbetsgivare fram till den 31 mars 2025 på sig att förhandla fram ett nytt avtal.
Inom ramen för Facken inom industrin förhandlas det nationella ”märket” som ska vara vägledande för hela arbetsmarknadens sammantagna löneutrymme.
– Vår nivå på märket är bra, för i många sektorer där ingenjörer arbetar finns höga krav på utveckling och grön omställning. Inte minst inom industrin är behoven av kompetenta ingenjörer stora. Genom att ge dem bra betalt kan företagen locka ingenjörerna till industrin. Vi har helt enkelt inte råd med för låga löneökningar, säger Ulrika Lindstrand ordförande för Sveriges Ingenjörer.
Ingenjörerna har det tekniska kunnande och nytänkande som krävs för att företagen ska utvecklas och öka sin konkurrenskraft.
– Detta viktiga bidrag till företagen och samhället ska synas både på lönen och i löneutvecklingen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Avtalskraven bygger på Sveriges Ingenjörers egen avtalsinriktning och den plattform som tagits fram med Facken inom Industrin.
Fackens gemensamma krav är löneökningar på 4,2 procent. Det är en nivå som är långsiktigt hållbar för Sverige och samtidigt ger en stabil löneökning, stärker konkurrenskraften och tar hänsyn till sysselsättningen.
Kraven i avtalsrörelsen är att arbetsgivarna sätter av ytterligare tid till systemen för tidbanker på företagen som medlemmarna kan ta ut som arbetstidsförkortning.
Det tar alldeles för lång tid att få full föräldralön. Det skapar inlåsningseffekter och begränsar rörligheten på arbetsmarknaden. Därför kräver facken föräldralön från första dagen på jobbet.
Flera andra avtalsområden växlar krav framöver. Dessa kan du se på Sveriges Ingenjörers webbplats vartefter uppdateringar sker.