Sveriges Ingenjörer

Utebliven föräldralön kan hindra utveckling och jämställdhet

Föräldralönen kan bli ett hinder för utveckling och jämställdhet. Därför måste tiden det tar att kvalificera sig för föräldralön tas bort helt för alla anställda. Det är slutsatserna i en ny analys från Sveriges Ingenjörer.
Nyheter
2024-11-25

Kvalifikationstiderna för att få full föräldralön kan vara upp till tre år på ingenjörernas arbetsplatser. Det leder till kraftigt sänkta inkomster för de ingenjörer som nyligen bytt jobb, eftersom den högsta ersättningen för föräldrapenning från Försäkringskassan uppgår till drygt 36 000 kronor i månaden.

Den höjda ersättningen blir mycket viktig för ingenjörer, då de allra flesta har högre löner än taket. För dem som inte kvalificerar sig för föräldralön väntar ett stort inkomstbortfall under föräldraledigheten.

Allt detta tillsammans leder till en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden, där det blir svårare att byta jobb. Inlåsningseffekten blir generellt sett starkare för kvinnor, eftersom de tar ut 70 procent av föräldrapenningen. 

– Det är inte acceptabelt att ingenjörer kan tvingas välja mellan ekonomisk trygghet och karriärutveckling när de börjar fundera på att bli föräldrar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

Analysen innehåller ett antal räkneexempel som visar att en ingenjör kan förlora 37 000 till 130 000 kronor per år beroende på lönenivå genom att inte vara kvalificerad till föräldralön på det nya jobbet.

– Att slopa kvalifikationstiderna för föräldralön är inte bara rättvist, det är bra företagande. Att skapa tryggare villkor för anställda som planerar att bilda familj hjälper företag att attrahera och behålla kompetens, säger Ulrika Lindstrand.

I rapporten återfinns även intervjuer med ingenjörer, som pekar på att kvalifikationstider påverkar deras beslut att byta jobb och att arbetsgivare som erbjuder kortare kvalifikationstider kan bli mer attraktiva.

Om föräldralön

Föräldralön innebär ekonomisk utfyllnad från en arbetsgivare under en viss tid under föräldraledigheten. Förutsättningen är att det finns kollektivavtal på en arbetsplats. Föräldralön är ersättning utöver ersättningen från föräldrapenningen från Försäkringskassan. Den kan uppgå till 90 procent av den faktiska lönen, beroende på avtal.

Föräldralön på arbetsmarknaden

I statlig sektor finns rätten till föräldralön från dag ett på jobbet. Inom kommunal och regional sektor sker det efter sex månader på jobbet. Inom privat sektor, där fyra av fem yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörers befinner sig, är kvalifikationstiderna längre. Ett typiskt exempel är Teknikavtalet där många ingenjörer ingår. Teknikavtalets villkor är att man ska ha jobbat ett år för att få rätt till två månaders föräldralön och två år för att få rätt till sex månaders föräldralön. Men det finns också avtal där kvalifikationstiden för att få full ersättning är så lång som 36 månader, till exempel inom kemisektorns (IKEM:s) tjänstemannaavtal.

Till toppen