Sveriges Ingenjörer

Exjobb fördjupar synen på vindkraftens hållbarhet

En bredare förståelse för hållbar energiteknik var utgångspunkten för ett nytt examensarbete vid KTH, där studenterna valde ut 66 vindkraftverk i Gävleborg för att testa sina teser.
Nyheter
2024-07-31
Tania Bethoon och Lovisa Isaksson

Det finns många sätt att mäta hållbarhet, så många att det ofta råder viss begreppsförvirring kring vad det är som mäts egentligen. Inom energisektorn är det extra viktigt att kunna mäta hållbarhet på rätt sätt, eftersom en övergång från fossil till fossilfri energiteknik är nödvändig för att klara målet om att sluta släppa ut växthusgaser som värmer jorden.

Examensjobbet har fått stöd av Sveriges Ingenjörers miljöfond genom en överenskommelse med KTH, där miljöstipendier under året delats ut till tio exjobb med fokus på hållbarhetsfrågor. Varje examensarbete har fått 50 000 kronor.

Tania Bethoon och Lovisa Isaksson har i sitt examensarbete plockat ut 30 hållbarhetsindikatorer som är relevanta för energiteknik. Dessa täcker inte bara kostnader och direkta utsläpp, utan tar också med miljömässiga och sociala faktorer. Exempel på faktorer som ligger lite utanför det gängse sättet att utvärdera är markanvändning och ökade sociala orättvisor.

Mäter hur vindkraften påverkar samhället

– Här finns indikatorer som mäter hur befolkningen påverkas, säger Lovisa Isaksson och nämner inkomster och skapandet av nya, lokala jobb.

Det är faktorer som kan vara avgörande när lokala och regionala ståndpunkter om etableringar tas fram.

De testade sin metod för utvärdering på en vindkraftspark med 66 vindkraftverk à 3 MW i Jädraås några mil nordväst om Gävle.

De har kombinerat två olika metoder för att hitta ett bredare sätt att beskriva resultaten.

– Metoden för multikriterieanalysen kan bättre visa vilken effekt ett beslut får. Tanken är det ska gå att skapa ett beslutsunderlag som politiker på olika nivåer kan använda, säger Tania Bethoon.

Analysen av vindkraftsparken visade att den presterade bra vad gäller de ekonomiska indikatorerna men sämre avseende de sociala.

Exjobbet betonar därför att det är viktigt att inkludera ett brett spektrum av hållbarhetsindikatorer och intressentvärderingar i bedömningen av olika energislag. På det sättet kan man uppnå en mer rättvis och omfattande hållbarhetsbedömning.

Mer om Sveriges Ingenjörers Miljöfond

Sveriges Ingenjörers Miljöfond får sina medel genom att medlemmar självmant avstår en del av avkastningen från sitt sparande i Swedbank Humanfond direkt till Miljöfonden. Miljöfonden ska enligt stadgarna stödja insatser som miljöforskning, examensarbeten eller övriga insatser som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Vill du som studerar till ingenjör lösa miljöproblem kan du få stöd från Miljöfonden till ditt examensarbete under din studenttid. För att vara behörig ska du vara bosatt i Sverige och är du dessutom medlem i Sveriges Ingenjörer så har du förtur till stöd från fonden. Är du inte medlem så följ länken och ansök om medlemskap.

Till toppen