Efterfrågan på ingenjörer är stor. I den hårda konkurrensen om ingenjörskompetens krävs flera åtgärder för att göra en arbetsgivare attraktiv: bra villkor, marknadsmässiga löner, goda möjligheter till kompetensutveckling och distansarbete.
En ny rapport från Sveriges Ingenjörer visar att även arbetsgivarnas ansvarstagande för etik, hållbarhet och jämställdhet är mycket viktigt när ingenjörerna väljer arbetsgivare.
– Det skapar en konkurrensfördel som gör det lättare att attrahera skickliga och engagerade ingenjörer – inte minst ingenjörskvinnor där engagemanget i frågorna är störst, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Detta leder till att många arbetsgivare kan få svårare att behålla den kompetens de har då många engagerade ingenjörer kommer att söka sig till andra arbetsplatser, där frågorna tas på större allvar. Dessutom visar undersökningen att arbetsmotivationen skulle dala hos de ingenjörer som stannar kvar på arbetsplatsen, vilket skulle kunna påverka effektivitet, produktivitet och lönsamhet på företaget.
I december 2022 ställdes frågor till Sveriges Ingenjörers medlemspanel. Samma frågor ställdes åren 2014 och 2018. Enkäten från 2022 nådde en svarsfrekvens på drygt 50 procent, där 1 009 personer svarade. Könsfördelningen var 30 procent kvinnor och 70 procent män, vilket motsvarar könsfördelningen hos Sveriges Ingenjörers medlemmar i stort. Åldersfördelningen var jämnt fördelad. 86 procent av de svarande arbetade inom privat sektor, 7 procent på statliga myndigheter och 7 procent inom kommuner och regioner.
I maj 2023 ställdes uppföljande frågor i en ny undersökning till en ny grupp med 2 000 ingenjörer. Svarsfrekvensen var 43 procent. Samma fördelning som 2022. Kompletterande intervjuer genomfördes 2023 med två studenter, tre yrkesverksamma och en pensionerad ingenjör.