Sveriges Ingenjörer

Sluta snacka och börja kompetensutveckla

Den snabba tekniska utvecklingen gör att ingenjörernas behov av kompetensutveckling ökar. Arbetsgivarna larmar om kompetensbrist. Men samtidigt blir ingenjörer nekade kompetensutveckling då arbetsgivarna tycker att de inte har tid och pengar eller behov av det.
Debatt
2024-08-15

Nu måste arbetsgivarna ta sig i kragen annars äventyras Sveriges konkurrenskraft, skriver Ulrika Lindstrand, ordförande och Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand, ordförande, Sveriges Ingenjörer
Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer

Debattartikeln publicerades i Altinget den 15 augusti 2024

Vi lever i en tid där den tekniska utvecklingen går otroligt snabbt, inte minst inom AI. Kunskaper som införskaffades för något år sedan är i många fall redan föråldrade. Ingenjörerna är möjliggörarna av den tekniska utvecklingen, och behöver därmed befinna sig i dess framkant för att klara av sina dagliga arbetsuppgifter. 

Vi genomförde nyligen en undersökning där drygt 1 000 ingenjörer svarade på frågan om de anser sig ha tillräcklig kompetens för att sköta sina arbetsuppgifter om tre år. En femtedel svarade: ”Nej”. Det är en dubbelt så stor andel jämfört med för tre år sedan.

Arbetsgivarna varnar för kompetensbrist

Behovet av ny kompetens uttrycks ofta också från arbetsgivarna. Årets Almedalsvecka, som gick av stapeln i Visby tidigare i somras, var inget undantag. Där avlöste seminarierna varandra med alarmerande budskap från arbetsgivarna om kompetensbrist.

De flesta verkar vara överens om att behovet av ny kompetens är stort. Men samtidigt visar vår undersökning att en av fem ingenjörer inte har tagit del av någon kompetensutveckling överhuvudtaget de senaste tre åren. 

Vi undersökte denna grupp vidare för att se vilka skäl som uppgavs från arbetsgivarna till den uteblivna kompetensutvecklingen. I 28 procent av fallen hade arbetsgivarna uppgett brist på pengar som skäl, vilket är en fördubbling jämfört med för sex år sedan. En ännu större ökning har skett sedan 2018 av arbetsgivare som anger brist på tid och att de inte har något behov av kompetensutveckling. Arbetsgivarnas nedprioritering av kompetensutveckling sker alltså samtidigt som ingenjörerna själva upplever ett kraftigt ökat behov av det för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Snabb teknisk utveckling kräver ökad kompetens

Situationen är bekymmersam. Den tekniska utvecklingen sker i rasande fart. Inte minst inom AI, men också inom den gröna omställningen. Då är det helt avgörande att möjliggörarna, ingenjörerna, tillåts utveckla sina kompetenser. Om arbetsgivarna inte tillfredsställer detta behov snart så kommer det att försvaga Sveriges konkurrenskraft. Vi kan hamna på efterkälken inom teknik, AI och klimatomställning. Vi kan gå miste om gröna investeringar, företagsetableringar och arbetstillfällen till våra konkurrentländer. Det skulle allvarligt skada oss som grön kunskaps- och industrination. 

Men det är inte för sent. Arbetsgivarna kan fortfarande ta sig i kragen. Det är nu dags att sluta prata och skrida till verket. Avsätt tid och pengar, och prioritera kompetensutveckling för era anställda! Det är en klok investering för er som företag, men också en helt avgörande investering för Sverige som land. 

Till toppen