Sveriges Ingenjörer

Akademiker i kommuner och regioner kräver högre löner och bättre villkor

Akademikerfacken i kommuner och regioner lämnade den 20 december 2024 sina avtalskrav till arbetsgivarna.
Avtalsrörelse
2024-12-20
Oskar Falk, enhetschef offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer och vice ordförande i förhandlingsdelegationen på AkademikerAlliansen.

– Akademikerna tillför de unika kompetenser som behövs för att kommuner och regioner ska uppfylla och utveckla sitt samhällsuppdrag, säger Oskar Falk, enhetschef offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer och vice ordförande i förhandlingsdelegationen på AkademikerAlliansen.

God löneutveckling, bättre anställningsvillkor och ett yrkesliv i balans är viktiga frågor för de 16 Saco-förbund som ingår i den grupp som förhandlar gemensamt under namnet AkademikerAlliansen.

– För att kommuner och regioner ska kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs på kort och lång sikt – inte minst ingenjörer – krävs att arbetsgivarna ger akademikerna de löner och de anställningsvillkor som står sig i den hårda konkurrensen om kompetent arbetskraft på arbetsmarknaden, säger Oskar Falk.

Företräder 90 000 akademiker

AkademikerAlliansens 16 Saco-förbund företräder 90 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. Motparter är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, som den 20 december tog emot AkademikerAlliansens avtalskrav.

Avtalsförhandlingarna på central nivå ska leda till nya villkor som börjar gälla den 1 april 2025. På avtalsområdet gäller ett så kallat tillsvidareavtal som inte upphör vid ett visst datum utan löper på tills parterna avtalar om något annat. Tanken med tillsvidareavtal är att skapa mer stabila förutsättningar för ett långsiktigt arbete med löner och anställningsvillkor.

Förbund som ingår i AkademikerAlliansen

Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Till toppen