Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer.
Ett underskott på ingenjörer är inte bra för Sverige.
– En framtida brist på ingenjörer inom kritiska områden som energi- och elektroteknik kan få allvarliga konsekvenser för både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Löneutvecklingen för nyexaminerade civilingenjörer visar stora skillnader beroende på vilken inriktning de studerat. Skillnaderna blir ännu tydligare under de första fem åren i arbetslivet för ingenjörer.
Resultaten visar att de högsta medellönerna får civilingenjörer inom industriell ekonomi och organisation, som tjänar i genomsnitt 73 000 kronor mer per år efter skatt än de inom energi- och elektroteknik. Det betyder omkring 6 100 kronor mer i månaden att leva på.
Samtidigt förväntas behovet av ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik vara stort 2040, enligt Statistiska centralbyrån. Det finns alltså en tydlig skillnad mellan de utbildningar som ger högst lön och de som arbetsmarknaden kommer att behöva mest. Enligt Ungdomsbarometern är lön en av de viktigaste faktorerna för unga när de väljer utbildning. Utbildningar med bättre löneutsikter är ofta de med höga antagningspoäng, vilket syns bland annat på civilingenjörsutbildningar inom industriell ekonomi.
Denna obalans kan leda till brist på arbetskraft inom viktiga sektorer.
– Därför är det avgörande och nödvändigt att arbetsgivare redan nu justerar upp lönerna för ingenjörer inom bland annat energi- och elektroteknik. Genom att erbjuda bättre löner och villkor kan arbetsgivarna uppmuntra fler unga studenter att välja dessa utbildningar, vilket i sin tur kan bidra till att förhindra en framtida arbetskraftsbrist, säger Johan Kreicbergs.
Hösten 2023 började 12 000 studenter en ingenjörsutbildning, varav 8 000 på civilingenjörsprogram och 4 000 på högskoleingenjörsprogram.
Läsåret 2022/2023 tog 6 300 ingenjörer examen, varav 4 300 civilingenjörer samt 2 000 högskoleingenjörer.
I dag finns totalt i Sverige cirka 230 000 yrkesverksamma ingenjörer
SCB beräknar att det 2040 kommer att behövas totalt 303 000 ingenjörer, varav 203 000 civilingenjörer och 100 000 högskoleingenjörer.
Analysen bygger på Sveriges Ingenjörers löneenkät som besvarats av 78 700 medlemmar. Data som redovisas för de med examensår 2023 bygger på minst 80 observationer per utbildningsinriktning.