Införandet av språk- och samhällskunskapskrav innebär att Sverige riskerar tappa forskare och ingenjörer som bygger vårt land starkt som kunskaps- och innovationsnation. Regeringen måste kasta förslagen i papperskorgen. Det skriver förbundet tillsammans med SULF på SvD Debatt.
Skärmbild fr SvD.se
Tusentals utländska forskare och ingenjörer kommer att tvingas lämna landet om Migrationskommitténs förslag att införa språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd blir verklighet den 20 juli. Det skulle vara en enorm förlust för Sveriges kompetensförsörjning, innovationskraft och välstånd.
Utländska forskare står ständigt för vetenskapliga bedrifter på svenska lärosäten som gör vårt land klokare och bättre. Samtidigt utgör utländska ingenjörer en viktig del av vår kunskapsintensiva arbetsmarknad. Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) och Sveriges Ingenjörer är stolta företrädare för dessa grupper. Många av forskarna bedriver sin forskning och undervisning på engelska. Många av ingenjörerna arbetar på globala företag som använder engelska som arbetsspråk. De har med andra ord inga professionella skäl att lära sig svenska. De bidrar varje dag till Sveriges välstånd genom kompetens och innovationer, oavsett deras kunskaper i det svenska språket eller samhället.
För att fortsatt vara en kunskapsnation med stark innovationskraft ligger det i Sveriges intresse att forskare och ingenjörer som vill stanna i landet också får den möjligheten.
förbundsordförande Sveriges Ingenjörer & SULF
Med dagens regelverk kan forskare och ingenjörer få permanent uppehållstillstånd efter fyra år i Sverige. Det är med bestörtning vi har tagit del av Migrationskommitténs (SOU 2020:54) förslag att förändra detta i grunden. De nya reglerna, som föreslås börjar gälla den 20 juli 2021, innebär språk- och samhällskunskapskrav i form av tester för att få permanent uppehållstillstånd.
Exakt vad testerna ska innehålla går inte kommittén in på då det skulle föregå den statliga utredningen om krav för medborgarskap (SOU 2021:2). I denna anges att språktestet ska bestå av läs- och hörförståelse samt muntlig och skriftlig färdighet. Samhällskunskapstestet föreslås inkludera 14 olika områden. Också många inrikes födda svenskar skulle få stora problem att klara testet. Kunskapskraven inkluderar nämligen områden som Sveriges grundlagar, rättssystem, politiska organisation på lokal och nationell nivå, välfärdsstruktur och finansiering, samt EU:s institutioner. Vi anser att dessa krav är orimligt högt ställda.
I strävan att pressa ner asylinvandringen försvårar man samtidigt för högkvalificerade arbetskraftsmigranter att etablera sig på svensk arbetsmarknad. Kommittén medger själv att en konsekvens av de nya kraven kan bli att färre arbetskraftsinvandrare får permanent uppehållstillstånd. Någon djupare analys om vad detta innebär görs dock inte.
Eftersom forskarna och ingenjörerna arbetar heltid är det svårt att kräva att de på sin fritid ska lära sig svenska, eftersom de använder engelska i sitt yrke.
förbundsordförande Sveriges Ingenjörer & SULF
Att kräva kunskaper om Sveriges rättssystem och EU:s institutioner är ännu mer bisarrt.
Vi ser flera negativa konsekvenser om språk- och samhällskunskapskrav blir verklighet:
Införandet av språk- och samhällskunskapskrav skulle innebära en stor kompetensflykt. Sverige riskerar att tappa tusentals forskare och ingenjörer som varje dag bygger vårt land starkt som kunskaps- och innovationsnation. Vi kräver därför att regeringen kastar dessa förslag i papperskorgen.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Mats Ericson, förbundsordförande Sveriges universitetslärare och forskare (SULF)