Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det visar sig i resultaten från förbundets nya medlemsundersökning och det är en av signalerna i den nya nationella arbetsmiljöstrategin.
Rapporten Coronakrisen - hemarbetets potential prövas visar att:
Undersökningen är genomförd bland förbundets medlemmar, ochfokuserar på organisatoriska, sociala och belastningsergonomiska faktorer. Av resultatet framgår att många ingenjörer nu arbetar helt eller delvis hemifrån, med både positiva och negativa effekter som följd.
Den 11 februari presenterade regeringen En god arbetsmiljö för framtiden – regeringens arbetsmiljöstrategi 2021–2025 som strax efter överlämnades till riksdagen. Regeringen vill att det ska vara ett tydligt regelverk även om arbetsgivaren inte råder över arbetsplatsen. Det är något som Sveriges Ingenjörer efterlyst en längre tid.
Det går dock på tvärs med Arbetsmiljöverkets förslag på nya föreskrifter. I dessa finns inte regler och allmänna råd när arbetstagaren utför arbete på distans. Det har Sveriges Ingenjörer varit mycket kritiskt till.
Genom strategin ger regeringen en signal till ansvariga myndigheter och andra aktörer om vikten av anpassade regelverk för att säkra arbetsmiljön vid hemarbete. Som arbetstagare har man begränsad frihet att välja platsen för att utföra sitt arbete. Sveriges Ingenjörer har tidigare kritiserat Arbetsmiljöverkets förslag på nya föreskrifter som helt negligerat distansarbete i hemmet.
Förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Förbundsordförande Ulrika Lindstrand
Förslagen på nya föreskrifter riskerar att drabba unga i arbetslivet särskilt hårt. Vår medlemsundersökning visar att ingenjörer yngre än 30 är den grupp som mår sämst av att jobba hemma under en längre period. Sveriges Ingenjörer efterlyser ett handfast regelverk, en grund för individen att må bra på sin hemarbetsplats. Regeringens nya arbetsmiljöstrategi är en välkommen signal i den riktningen.
förbundsordförande Sveriges Ingenjörer