Den upplevda bristen på ingenjörer bland arbetsgivare som redovisas i myndighetens nya prognos är missvisande.
Förbundets bedömning är att arbetsmarknaden för civil- och högskoleingenjörer totalt sett är i balans
Den 19 februari presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos - Här är hetaste yrkena 2025 - som ska visa jobbchanserna för olika yrken och utbildningar på svensk arbetsmarknad.
Ingenjörer är en av de grupper som pekas ut där konkurrensen är mindre och chansen att få jobb är bra.
Förbundets bedömning är att arbetsmarknaden för civil- och högskoleingenjörer totalt sett är i balans. Vi delar inte Arbetsförmedlingens uppfattning att det råder brist på civilingenjörer, då antalet högskoleutbildade inom teknik har vuxit kraftigt de senaste årtiondena och i stort motsvarar marknadens efterfrågan.
Däremot delar vi Arbetsförmedlingens analys att efterfrågan på yrkeserfarna ingenjörer är avsevärt högre än för nyexaminerade. Det som det är brist på är arbetsgivare som är beredda att ge tillräckligt goda lönevillkor och kompetensutveckling.
Uppgifter från Universitetskanslersämbetet över etableringen på arbetsmarknaden för nyexaminerade visar att andelen etablerade med teknisk högskoleutbildning i regel har legat över genomsnittet. Teknikområdet är samtidigt mycket brett, med andra examina än de till ingenjör och många inriktningar – data, bygg, teknisk fysik med flera och varianter inom dessa – med olika etableringsgrad.
Enligt SCB:s årliga arbetskraftsbarometer, som bygger på arbetsgivares bedömningar av rekryteringsläget för olika utbildningar, har tillgången på nyexaminerade civilingenjörer som regel varit balanserad.