Vart fjärde år är det val till Ingenjörsfullmäktige och som ordinarie medlem kan du vara med och påverka vilka medlemmar som ska sitta på de 81 mandaten i Ingenjörsfullmäktige.
Du som medlem har möjlighet att påverka vilka frågor Sveriges Ingenjörer driver genom att rösta fram den lista eller kandidat som bäst företräder dina intressen.
Valet sker genom direktdemokrati, vilket betyder att det är medlemmarna som väljer ledamöterna. Processen liknar den som är till Sveriges riksdag.
Under hösten 2025 öppnas möjligheten att bilda de listor som medlemmarna kommer att kunna rösta på. Du som är intresserad av att engagera dig på fullmäktigenivå kan redan nu fundera på vilka frågor som känns mest intressanta att driva samt söka upp andra medlemmar med liknande intresse för att så småningom bilda en officiell lista.
Studentmedlemmar väljs i egen process, se mer om detta på sidan Teknologrådet. Teknologrådet har till uppgift att ta tillvara Sveriges Ingenjörers studentmedlemmars intressen.
Med många medlemmar finns det många viljor. Genom att välja företrädare till Ingenjörsfullmäktige vart fjärde år tryggar vi att beslut om framtiden för Sveriges Ingenjörer fattas.
Det kan handla om förbundets vision och arbete i vardagen, om det som berör din roll som ingenjör och om medlemsorganisationen. Ingenjörsfullmäktige väljer också de representanter som sitter i förbundsstyrelsen, valberedningen och revisorer, d v s alla de organ som en förening behöver.
Alla medlemmar kan lämna förslag till Ingenjörsfullmäktige på hur de önskar utveckla förbundet. Dessa förslag kallas för motioner. Fullmäktige diskuterar motionerna och tar sedan beslut om hur de ska tas om hand av verksamheten.
Ingenjörsfullmäktiges uppdrag är helt enkelt att peka ut riktningen.
Förenklat kan man säga att Ingenjörsfullmäktige beslutar om vart förbundet ska, förbundsstyrelsen beslutar om vad som behöver göras för att nå dit och kansliet bestämmer hur det ska göras.