Sveriges Ingenjörer

Mentorsök är mentorskap på ditt sätt

Genom vår digitala tjänst Mentorsök kan du komma i kontakt med andra ingenjörer. Du som medlem kan skapa en mentorprofil eller söka efter en mentor som matchar dig och din situation. Ni formar mentorskapet tillsammans.

I Mentorsök kan du söka bland mentorer med olika kompetenser och erfarenheter. Kontakta den mentor som passar din situation och ditt mål med mentorskap. Oavsett om du är adept eller mentor kommer ett mentorskap leda till utveckling.

  • Utvecklas med andra ingenjörer
  • Skapa ett mentorskap som passar er
  • Få digitalt stöd för ett lyckat mentorskap

 

Om Mentorsök

  • En söktjänst för dig som fritt vill forma samarbetet mellan adept och mentor. Ni skräddarsyr mentorskapet på det sätt som passar er.
  • Första mötet är inte bindande och ni kan när som helst avbryta mentorskapet.
  • Tänk på att du som är medlem kan välja att vara både mentor och adept.
  • Till er hjälp finns en handbok, mallar och filmer.
  • Mentorskapet kan antingen pågå 6–12 månader, eller så träffas ni bara någon enstaka gång.
  • Videosamtal, telefonmöte eller fysisk träff – ni väljer själva hur ni vill ses.

Vanliga frågor och svar

I Mentorsök kan medlemmar i Sveriges Ingenjörer bli mentor eller adept till en annan ingenjör och medlem. För att registrera en mentorprofil behöver du vara yrkesverksam medlem eller pensionär. Ofta är mentorn mer erfaren inom ett område som adepten vill utveckla.

Ett mentorskap kan se väldigt olika ut, här är några exempel: 

  • En erfaren ingenjör är mentor för en mer junior. 
  • En ingenjör som jobbat några år är mentor för en nyexaminerad ingenjör.
  • En erfaren chef är mentor för en chef som är ny i ledarrollen.   
  • Ett omvänt mentorskap där en ingenjör som är ny i arbetslivet är mentor för en senior ingenjör som vill få nya perspektiv från någon som är nyare i branschen.   

Läs mer om att vara adept

Läs mer om att vara mentor

Du söker fram mentorer med vår tjänst Mentorsök. Du kan filtrera på bransch, arbetsområde och intresseområde och när du hittat en mentor som du tycker verkar intressant och som passar dina behov kan du ta kontakt med mentorn. Det gör du genom att fylla i ett formulär med en förfrågan som mejlas direkt till mentorn.

I förfrågan berättar du om dig själv och vad du vill ha ut av ett mentorskap. För att kunna kontakta mentorn behöver du godkänna förhållningsregler och villkor för adepter. Din kontaktförfrågan är inte bindande och du kan välja att avsluta ett mentorskap när du vill.

Gå till Mentorsök

Genom att registrera en profil i vår tjänst Mentorsök blir du tillgänglig för andra medlemmar som vill ha en mentor.

I din profil ska du berätta kort om dig själv, dina erfarenheter och lyfta fram vad du kan hjälpa till med som mentor. För att skapa en profil behöver du godkänna förhållningsregler och villkor för mentorer.

Tänk på att du av säkerhetsskäl loggas du ut från webbsidan efter 20 minuters inaktivitet. Det innebär att om du fyller i formuläret för mentorprofilen under mer än 20 minuter och inte tryckt på spara, så sparas inte profilen. Vårt tips till dig är att förbereda din text innan du börjar att fylla i din profil.

Adepterna tar kontakt genom att skicka en förfrågan till den e-postadress du har registrerat som medlem. Det är viktigt att du svarar på samtliga förfrågningar, gärna inom en vecka. Om du inte tror att det är en bra match har du rätt att tacka nej. Du kan välja att vara mentor för fler personer samtidigt om du har möjlighet till det. Kom ihåg att det är ditt ansvar att uppfylla förväntningarna och kraven som du godkänt.

Läs mer om att vara mentor

Mentor och adept genomför mentorskapet självständigt utan styrning av Sveriges Ingenjörer. 

Till er hjälp tillhandahåller vi ett digitalt stödmaterial i form av en mentorhandbok och råd kring hur man skapar ett lyckat mentorskap.

Till råd och stöd

Din mentorprofil syns bakom inloggning på sverigesingenjorer.se och kan ses endast av andra medlemmar och anställda på Sveriges Ingenjörer. Alla mentorer som skapar en profil får godkänna användarvillkoren som omfattar behandling av personuppgifter.

Du hittar din mentorprofil genom att logga in och gå till Mina uppgifter

Om du vill ändra något klickar du på knappen “Redigera” längst ner på din profil. Efter att du har gjort dina ändringar sparar du profilen. 

På profilsidan kan du också välja om du vill att din profil ska vara synlig eller ej. Om du redan har en adept eller inte kan vara mentor under en period, kan du alltså välja att göra din profil osynlig under en tid.

Om du vill ta bort din mentorprofil finns en länk längst ner på profilsidan. Observera att när du raderar profilen är den inte längre tillgänglig. Vissa uppgifter kan komma att sparas.

Läs mer i användarvillkoren

Att ingå i ett mentorskap är ett frivilligt val. Sveriges Ingenjörer kan inte ta ansvar för enskilda mentorers eller adepters agerande, men vår strävan är att erbjuda stöd i form av förhållningsregler och villkor, stödmaterial och löpande utvärdering.

En medlem som inte följer reglerna kan bli avstängd från att vara mentor och/eller adept från mentortjänsten.

Här hittar du användarvillkoren

Det kan ta ett tag innan du får en förfrågan från en adept. Om du inte får några förfrågningar är ett tips att först titta i din skräppost sedan kan du se över hur du har formulerat dig i din profil.

Läs gärna våra tips om hur du skapar en profil som är intresseväckande och som ger en bra beskrivning av vad du kan erbjuda i rollen som mentor.

Läs tipsen här

Om du har svårt att hitta en passande mentor är ett tips är att vidga ditt perspektiv och även kontakta mentorer som inte helt motsvarar dina preferenser. Sök upp en mentor med en annan bakgrund, en person som kan berika dig med kunskap och erfarenheter från ett annat yrke och en annan bransch. Någon som du tycker verkar inspirerande och intressant. Vår erfarenhet är att det ofta blir väldigt givande och utvecklande möten. Olikheter kan skapa oanade resultat.

Lägg tid på att formulera en bra kontaktförfrågan som gör att den du kontaktar lockas till att bli din mentor.

Se våra tips här

Ja du kan kontakta flera olika mentorer samtidigt om du så önskar, men vi rekommenderar att du håller det till de mentorer som verkligen känns relevanta.

Förmånen ingår i ditt medlemskap. Du deltar som mentor och adept utan avgift eller ersättning, men bidrar med din tid. Du står själv för eventuella utlägg vid enskilda möten och för eventuella kostnader för resor, kost och logi.

Av olika skäl kan det uppstå problem i samarbetet mellan mentor och adept. 

Läs om vad du kan göra om samarbetet inte fungerar

Om du känner dig felaktigt behandlad eller kränkt av en annan medlem kan du vända dig till förmånsansvarig hos Sveriges Ingenjörer genom att mejla till mentor@sverigesingenjorer.se

Mentorskapet kan genomföras på engelska om mentor och adept kommer överens om det. 

Om du som mentor kan tänka dig att vara mentor på engelska kan du skriva det i beskrivningen om dig själv i din mentorprofil. Du kan även använda engelska när du beskriver dig själv.

All information om tjänsten samt stödmaterial finns dock endast på svenska i nuläget.

För att bli mentor och adept behöver du godkänna användarvillkoren för mentorsök som är skrivna på svenska.

Kontakta mentor@sverigesingenjorer.se eller medlemsservice på 08-613 80 00 om du har har du problem med tjänsten, exempelvis att det inte går att skapa en mentorprofil eller skicka en kontaktförfrågan.

Om mentorskap

Med vår tjänst Mentorsök kan du utvecklas tillsammans med andra ingenjörer. Mentorskap är en av de mest effektiva metoderna för att inspirera, utmana och utveckla människor i sitt yrke och som person.

Mentorn fungerar som bollplank och samtalsledare vid möten med en adept som behöver reflektera och hitta nya metoder och lösningar för sin personliga utveckling. Vare sig du är adept eller mentor kommer ett mentorskap leda till att du utvecklas i din roll.

Ett mentorskap kan se väldigt olika ut beroende på adeptens behov och önskemål. En mentor kan vara till hjälp i olika faser i ingenjörskarriären, exempelvis inför första jobbet, när du vill växa i din roll, när du är ny som chef eller är på väg att starta eget. Ett mentorskap kan också vara omvänt, där du som är senior möter en ung mentor som ger nya perspektiv.

Vad utmärker ett framgångsrikt mentorskap?

  • Engagemang och åtagande
  • Tydliga mål med mentorskapet
  • Personkemi
  • Förtroende och sekretess

Varianter av mentorskap

Ett mentorskap kan se väldigt olika ut beroende på adeptens behov och önskemål. En mentor kan vara till hjälp i olika faser i arbetslivet: inför ett första jobb, som medarbetare, i en ny chefsroll eller som entreprenör. Ett mentorskap kan också vara omvänt, där du som är senior möter en ung mentor som ger nya perspektiv.

Senast uppdaterad 2024-07-18

Relaterade tjänster

Till toppen