Har du fått första jobbet som ingenjör? Som ny i arbetslivet kan det vara svårt att navigera i alla nya situationer. Här har vi samlat svar på vanliga frågor så att du vet vad som är okej och inte.
Måste man ha kameran på under hybridmöten och ska man berätta om man har en diagnos för chefen? Våra ombudsmän svarar på vanliga frågor om första jobbet.
Din arbetstid ska framgå av ditt anställningsavtal. Vanligtvis sträcker sig kontorstiden mellan 8-17. Att svara på mejl utanför arbetstid är inget som din arbetsgivare kan kräva. Om du ofta får mejl eller samtal utanför arbetstid kan det vara bra att prata med din chef om arbetsbelastning och förväntningar.
Nej, du kan inte använda det som ett löneökningsargument. Lönen är nämligen individuell och det kan finnas orsaker som gör att din kollega har högre lön. Det kan handla om tidigare erfarenheter, språkkunskaper eller annan kvalifikation som är av värde för arbetsgivaren. Men, är det så att du och din kollega har samma bakgrund och din kollega är man och du är kvinna, då kan det vara lönediskriminering. Har du en lokal akademikerförening på din arbetsplats bör du kontakta dem för att få stöd. Du kan också be din lönesättande chef förklara för dig vad som är grunden till att ni har olika lön.
Arbetsgivaren har rätt att sätta regler för hur du får klä dig på jobbet. Det gäller även frågan om det är ok med shorts eller inte. Det kan vara en säkerhetsfråga men det kan också handla om att stärka varumärket. Fråga din chef om det finns skriftliga riktlinjer och varför klädkoderna ser ut som de gör.
Det finns inget rätt eller fel här. Finns det en anledning till att du inte vill ha på kameran? Då kan det vara bra att prata med din chef och förklara detta.
Om du berättar för din chef eller HR så har arbetsgivaren en skyldighet att stötta dig i din roll och med ditt arbete utifrån dina diagnoser. Det kan till exempel handla om hur din arbetsplats är utrustad eller placerad. En fördel med att berätta för kollegor är att det kan skapa större förståelse för situationer som kan uppstå. Du bestämmer själv om du vill berätta om dina diagnoser.
Ingen annan än du kan bestämma var din gräns går! Även om det kan kännas jobbigt måste du säga ifrån till chefen. ”När du tar på mina axlar känner jag mig obekväm...”. Mer än så behöver du inte kommunicera och du kan göra det på mejl. Du ska också meddela HR. Om du har ett skyddsombud och en lokal akademikerförening är det även bra att prata med dem om att du inte känner dig trygg.
Vad menar chefen med ”mer social”?. Arbetsgivaren kan inte begära att du skall ändra din personlighet. Men, om chefen vill att du skall utföra ditt arbete på ett annat sätt får chefen hjälpa dig att förstå vad som behöver förändras.
Ta din chef åt sidan och berätta hur du upplever att bli ombedd att utföra arbetsuppgifter som inte är kvalificerade. Förklara att det är viktigt för din professionella utveckling att du utför arbetsuppgifter som matchar din kompetensnivå.
Om du jobbar övertid måste du göra din chef uppmärksammad på hur många timmar du faktiskt arbetar. Be chefen hjälpa dig att prioritera dina arbetsuppgifter. Chefen ska också hjälpa dig med arbetsledning och se till att du vet hur du utför arbetsuppgifterna på ett tidsbesparande sätt. Blir du beordrad att göra fler arbetsuppgifter? Fråga då vilka arbetsuppgifter som tas bort eller hur de ska prioriteras.
Om du är sjuk ska du sjukskriva dig och då ska du inte jobba. Att jobba hemifrån med lättare symtom för att undvika att smitta kan vara ok, men då ska du inte sjukskriva dig. Fråga din chef om vad som gäller kring sjukdom och hemarbete på ditt jobb.
För att omfattas av inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader. Du kan räkna in tid som studerandemedlem om du går över till yrkesverksam. Du måste också ha jobbat minst 80 timmar i månaden i 12 månader under en 18-månadersperiod. Tänk också på att för att få inkomstförsäkring måste du vara medlem i Akademikernas A-kassa då inkomstförsäkringen är en utfyllnad av a-kassan. Du behöver ha varit medlem i a-kassan i 12 månader för att ha rätt till den högsta ersättningen.
Läs om vår inkomstförsäkring och räkna ut värdet av den här.
Det enkla svaret är att du ska titta på allt. Förstår du vad det är arbetsgivaren vill att du ska skriva under? Vet du konsekvenserna av de olika formuleringarna? Är du medlem, skicka in avtalet till oss så tittar vi på det och hjälper dig reda ut otydligheter. Be alltid att få ta med dig avtalet hem för genomläsning eller få det skickat till dig innan du skall träffa arbetsgivaren. Skriv aldrig på ett avtal när du sitter tillsammans med arbetsgivaren.
Gör en lista över vad du tycker är viktigt hos en arbetsgivare. Är det ledarskap, kontorets placering, karriärvägar, möjlighet att jobba hemifrån eller löneutveckling? Utifrån listan kan du förhoppningsvis ringa in olika typer av arbetsgivare som du skulle kunna matcha med. Du kan också använda vår
Karriärcoach som är en förmån som ingår i ditt medlemskap.
Läs mer om vår karriärcoachning.