Lön är medlemmarnas viktigaste fråga. Dina medarbetare ska förstå på vilka grunder lönen sätts och vad de kan göra för att påverka sin löneutveckling.
Som lönesättande chef har du det huvudsakliga ansvaret för lönesättningen för dina medarbetare. Du ansvarar för att det kollektivavtalade löneavtalet tillämpas korrekt, och att lönekriterier är kända på arbetsplatsen. Du behöver även säkerställa att det inte förekommer osakliga eller diskriminerande löner.
Några grundläggande principer i löneavtalen är:
Varje år ska du genomföra ett lönesamtal med dina medarbetare, där de får möjlighet att lyfta fram, argumentera och förhandla sin önskade löneutveckling med utgångspunkt i lönekriterier och prestationer under året. En individuell och differentierad lönesättning ställer krav på dig att kunna förklara för medarbetare så att de förstår på vilka grunder lönen sätts och vad de ska göra för att förändra sin lön.
Säkerställ att du känner till vad dina medarbetare gör under året. Var konkret och visa hur medarbetares arbetsinsats, ansvarsnivå och kompetens motsvarar löneutvecklingen.
För att säkerställa att du kan ge dina medarbetare en bra löneutveckling behöver du ett löneutrymme som motsvarar de höjningar du önskar göra. Du ska följa löneavtalet, och möjliggöra för lönespridning så att du kan belöna goda insatser med en högre löneutveckling. Dessutom kan extra medel behöva skjutas till för att lönenivåerna ska vara marknadsmässiga och konkurrenskraftiga.
Lönesamtalet och löneutrymmet i lönerevisionen ska fokusera på medarbetarens arbetsinsats under året.
För de som byter tjänst eller får större förändringar i sin nuvarande tjänst mellan lönerevisionerna bör du som lönesättande chef sätta den nya lönen i direkt samband med att medarbetaren tillträder sin nya tjänst. Att vänta med alla löneförändringar till den årliga lönerevisionen signalerar att det inte lönar sig att utvecklas och ta på sig mer ansvar. Att vänta drabbar också de andra medarbetarnas löneutveckling eftersom du måste använda lönerevisionens utrymme för att justera lönenivån för den nya rollen.
Osakliga löneskillnader eller diskriminerande löner är varken tillåtet enligt diskrimineringslagen eller Sveriges Ingenjörers löneavtal. Som lönesättande chef ska du följa löneprocessen i löneavtalet och vid behov samverka med förtroendevalda för att såväl motverka diskriminering som att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Lön har ett signalvärde, särskilt ojämställda löner.
Jämställda löner är en förutsättning för en attraktiv och välfungerande arbetsplats. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter i arbetslivet och ska erhålla en saklig lön fri från diskriminering. Men, jämställda löner betyder inte lika lön för lika arbete. Sveriges Ingenjörers löneavtal förespråkar individuell och differentierad lön och lönesättning där löneskillnaderna är sakligt motiverade, utan samband med varse sig medarbetarens kön eller någon av de andra diskrimineringsgrunderna.
I ansvaret med att sätta lön, ingår att vara medveten om att det finns normer och värderingar på alla arbetsplatser. Både uttalade och de som “sitter i väggarna”. Som chef har du en skyldighet att reflektera över vilka normer och värderingar som kan påverka dig när du ska lönesätta dina medarbetare.
Varje år ska en lönekartläggning och analys genomföras enligt diskrimineringslagen. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader som har samband med kön. Målet är jämställda löner. Lönekartläggning och analys genomförs vanligtvis av HR och fackliga representanter. Läs mer på DO:s webb om arbetsgivarens skyldigheter i samband med lönekartläggning och analys
Vår unika lönestatistik hittar du i Saco Lönesök. Med siffror från över 78 000 ingenjörer är den ett bra och viktigt underlag i din löneförhandling.
Att ingå i ett nätverk för chefer kan vara ett stöd oavsett om du är ny i rollen eller mer erfaren.
Vad diskrimineringsförbudet inom arbetslivet innebär och exempel på sådant som kan vara diskriminering.