Sveriges Ingenjörer

Nya avtal ger kortare arbetstid för ingenjörer i kommunala bolag

Drygt 2 000 ingenjörer inom kommunala energi-, vatten- och fastighetsbolag får nu bättre reglering av arbetstidsförkortning och nya avtal som följer värdet inom industrin. Avtalen har tecknats mellan arbetsgivarorganisationen Sobona och AkademikerAlliansen, där Sveriges Ingenjörer ingår.
Avtalsrörelse
2025-04-14
Oskar Falk, chef för förhandling inom offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

De nya kollektivavtalen gäller från den 1 april i år till 31 mars 2027 och gäller Sobonas branscher energi, fastigheter, besöksnäring och kulturarv, flygplatser samt vatten och miljö.

De nya avtalen innehåller bland annat tydligare löneprocesser och en bättre reglering av arbetstidsförkortningen. Parterna ska också fortsätta diskutera avsättningar till individuella tidskonton, som kan tas ut i ledig tid, pengar eller extra pension. För beredskapsarbete har gränsen för att få den högsta ersättningen sänkts. Vad som är skillnad mellan jour och beredskap är nu tydligare. 

– Många ingenjörer har i dag stora krav på sig att stå till förfogande för arbetsgivaren. Därför känns det bra att vi har fått igenom flera förbättringar som ökar möjligheten till balans mellan arbete och fritid. Exempelvis att intjänad arbetstidsförkortning inte kan brinna inne och att gränsen för att få högsta beredskapsersättningen nu är lägre, säger Oskar Falk, chef för förhandling inom offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer. 

Avtalen följer värdet av de avtal som tecknats inom industrin, det så kallade märket, utan att särskilt ange något utrymme för löneökningstakt, 

I kommunala företag arbetar 2 100 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, i bland annat energibolag, vatten- och avloppsbolag och bolag inom fastighetsförvaltning. Totalt i kommuner och regioner samt kommunala bolag har Sveriges Ingenjörer 9 000 medlemmar. 

Förändringarna i korthet

  • Bättre och tydligare processer för den lokala löneöversynen. 
  • Gränsen för att nå den högre beredskapsersättningen sänks till 130 timmar per månad (från 150 timmar per månad).  
  • Kompletterande ersättning vid tjänstgöring inom totalförsvaret. 
  • Parterna ska utreda frågan om avsättningar till individuella tidskonton att ta ut i ledig tid, pengar eller pensionsavsättning. 
  • För branschöverenskommelse energi tillförs 9 timmar arbetstidsförkortning. 
  • För branschöverenskommelse vatten och miljö, fastigheter och energi, där arbetstidsförkortning finns, förbättras tillämpningen och regleringen.  
  • Särskilda ersättningar räknas upp med märket.
  • Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027. 

Fakta om avtalet och AkademikerAlliansen

  • Sobona organiserar kommunala företag och har ett antal branschöverenskommelser (BÖK). De fem avtalen som förhandlats är besöksnäring och kulturarv, energi, fastigheter, flygplatser samt vatten och miljö, vilket berör cirka 4 000 akademiker.  
  • Löneavtalen för AkademikerAlliansen är sifferlösa. 
  • Avtalen löper från 1 april 2025 till 31 mars 2027.  
  • AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som företräder närmare 90 000 akademiker som driver gemensamma förhandlingarna på central nivå med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona som motparter.
  • Tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.
  • Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna. 

Till toppen