Du vet väl att alla arbetsgivare måste arbeta förebyggande mot diskriminering? Hit hör förstås jämställdhet. Här hittar du användbara tips som stöttar dig i jämställdhetsarbetet.
Arbetsgivare med tio eller fler anställda ska löpande dokumentera arbetet med aktiva åtgärder för jämställdhet.
Jämställdhetsplanen ska också innehålla mål för jämställdhetsarbetet och konkreta åtgärder för att nå målen.
Att kunna förena föräldraskap och arbete är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna och berör både kvinnor och män. Diskrimineringslagen kräver att arbetsgivaren möjliggör för anställda att förena arbete med föräldraskap.
Hur kan du som chef underlätta för dina medarbetare som är småbarnsföräldrar? När förläggs möten, kan man arbeta hemifrån och finns det möjlighet till flexibla arbetstider?
Föräldralediga får inte missgynnas i något avseende. Missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen innebär ett skydd för den anställda som är föräldraledig. Det innebär till exempel att föräldralediga ska lönesättas som om de vore i tjänst och ska följa sin egen lönekurva.
Lön har ett signalvärde, särskilt ojämställda löner. Osakliga löneskillnader eller diskriminerande löner är varken tillåtet enligt diskrimineringslagen eller Sveriges Ingenjörers löneavtal.
Som lönesättande chef ska du följa löneprocessen i löneavtalet och vid behov samverka med förtroendevalda för att såväl motverka diskriminering som att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren ska verka för att uppnå en jämn könsfördelning på arbetsplatsen. Ett sätt är att rekrytera personer av det underrepresenterade könet. Kraven för en ledig tjänst ska inte omfatta några inbyggda hinder för att välja personer av ettdera könet. Några exempel:
Läs gärna mer hos Diskrimineringsombudsmannen