Märket, eller industrimärket som det också kallas, är en del av överenskommelsen Industriavtalet som tecknades 1997 mellan facken och arbetsgivarna inom industrin. Märket har sedan dess varit en hörnsten för lönebildningen i Sverige.
När det är dags att teckna nya kollektivavtal i avtalsrörelsen är industrisektorn först ut i Sverige. Det sker därför att industrin är mest internationellt konkurrensutsatt.
Märket är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund om hur mycket lönekostnaderna ska öka inom exportindustrin. Själva siffran är det som brukar kallas märket eller industrimärket. Märket får sedan en lönenormerande effekt för resten av arbetsmarknaden.
Sveriges Ingenjörer är ett av fem fackförbund som förhandlar om märket inom ramen för Industriavtalet. Industriavtalet och märket har tillsammans varit en stabilserande faktor och stärkt svensk arbetsmarknad.
Märkets nivå är inte ett tak för det lokala löneutrymmet eller för löneutvecklingen på individnivå. För Sveriges Ingenjörers medlemmar ska löneutrymmet och den individuella lönen sättas lokalt på arbetsplatsen.
Du påverkar din löneutveckling genom att i ditt lönesamtal argumentera och förhandla om den löneutveckling som du tycker motsvarar din måluppfyllnad och prestation. Tänk på att du kan förhandla din lön vid flera olika tillfällen - i ditt lönesamtal, i samband med byte av jobb eller vid förändringar i din tjänst.