Sveriges Ingenjörer
Karriärstjänster

Ny i arbetslivet

Har du fått ditt första ingenjörsjobb? Här har vi samlat våra bästa tips för dig som är ny i arbetslivet. Allt från smarta guider och råd till sevärda webbinarier som ger dig en bra start.

Läs våra guider och ta del av webbinarier om allt från första lönesamtalet till hur du utvecklas i karriären. Dessutom får du smarta tips om vad andra ingenjörer själva hade velat veta när de började sina första jobb.

Snabbtest: vad vill du veta mer om?

Sveriges Ingenjörer har en mängd förmåner, guider och annan information för olika stadier i karriären. Allt ingår i medlemskapet. Gör vårt snabbtest för att få tips.

Lär känna kollegorna och våga ta initiativ

Första tiden handlar mycket om att lära känna kollegorna. Det är givet att hälsa och presentera sig första dagen eller veckan. Ofta brukar chefen se till att du får presentera dig för de kollegor du kommer arbeta närmast. Det räcker med att säga vad du heter, vilken roll du kommer ha och lite om din bakgrund.

Alla har vi olika lätt att ta plats i nya sammanhang och det är lätt att vänta på att bli tillfrågad om att följa med på lunch eller fika. Men folk har sina vanor och kanske inte tänker på att du är ny. Så våga ta egna initiativ, hälsa vid kaffemaskinen och fråga om du får följa med på lunch. Ha som mål att bekanta dig med folk även om du känner dig lite obekväm, det kommer hjälpa dig komma in i gruppen och göra att du trivs fortare.

Ge dig själv lite tid

Det tar tid att komma in i allt när du är ny så var snäll mot dig själv och räkna med att det tar några månader innan du har mer koll. Du behöver inte kunna allt från start. Och det kan ta tid att lära känna och förstå sina kollegor, inte minst chefen. Ta det inte för hårt om det blir missuppfattningar i början. Ju mer du lär känna de personer du jobbar med, ju bättre grepp får du om hur ni kan kommunicera på ett bra sätt.

Visa nyfikenhet och lyssna in

Ett av de effektivaste sätten att snabbt komma in i arbetet är att visa nyfikenhet och intresse för kollegornas arbetsområden och arbetssätt. Läs på om organisationen, ställ frågor och lyssna in. Ett tips är att inte börja med att kritisera saker i verksamheten, vänta tills du har kommit in lite mer i arbetet och lägg då fram dina förslag på förbättringar. Det är en fin balansgång - se upp så att du inte bli för ängslig och rädd för att presentera nya idéer och förslag.

Be om en introduktion

Det är viktigt med en bra introduktion där du får reda på dina arbetsuppgifter, regler och allmänna rutiner på arbetsplatsen som underlättar att du kommer in i arbetet och i gemenskapen. Du bör även få information om vilka som är dina närmsta chefer, kollegor och om skyddsombud och fackliga företrädare. Påminn din chef om du inte har fått någon introduktion eller kontakta HR. Var ärlig och flagga i tid. 

Var ärlig och flagga i tid

Allt blir inte alltid rätt. Det är bäst att vara transparent och öppen om du har gjort ett misstag. Och har du svårt att leverera det du lovat är det klokt att flagga i så god tid som möjligt, på så sätt visar du att du tar ansvar och så kan du tillsammans med chef eller kollegor hitta en väg framåt och prioritera det som är viktigast.

Gör inte andras jobb och gå inte hem sist av alla

När man är ny och ambitiös är det lätt att hamna i fällan att göra andras jobb. Visst ska man vara hjälpsam och flexibel och rycka in om kollegan behöver hjälp, var bara uppmärksam så att det inte blir en vana och att det leder till att du inte hinner med ditt eget jobb. Att komma i tid på morgonen och till möten är en självklarhet. Men glöm inte att det är minst lika viktigt att inte vara den som jämt går hem sist av alla. Balans mellan arbete och privatliv är A och O för att må bra och hålla i längden. 

Hitta din mentor

Att ha en kollega som är lite som en fadder och mentor är ofta väldigt skönt, det brukar göra att man känner sig tryggare i gruppen. Försök hitta någon som du klickar med som du kan ställa vilka frågor som helst till. Eller be din chef om en handledare som du kan vända dig till och som hjälper dig under första tiden.

Tänk lön hela året och håll koll på dina prestationer

Tänk på att det du presterar påverkar din löneutveckling. Har du till exempel lett ett stort projekt, levererat över förväntan, fått andra alternativt nya arbetsuppgifter eller gått en utbildning? För gärna löpande  anteckningar kring vad du presterar, så att du har ett bra underlag inför ditt lönesamtal. Läs mer här om att förhandla din lön.

Glöm inte a-kassan

Tänk på att a-kassan och facket inte är samma sak. A-kassan ger dig ett ekonomiskt skydd om du skulle bli arbetslös. Du som är medlem i  Sveriges Ingenjörer betalar oftast din a-kasseavgift tillsammans med förbundsavgiften, men dubbelkolla gärna att du är medlem i Akademikernas a-kassa. Utan medlemskap i Akademikernas a-kassa ingår inte Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring.

Kom ihåg – de tror på dig!

Känner du dig osäker på hur du ska vara för att passa in? Kom då ihåg att de har anställt just dig av en anledning. De valde dig! Så lita på att du är bra och var dig själv.

32 goda råd från ingenjörer om första jobbet

Tidningen Ingenjören frågade unga ingenjörer vad de hade velat veta när de klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb. Ta del av deras råd här:

  • Gör klart redan från början vad du är behörig att göra. Vilka beslut får du ta själv?
  • Använd ”ny-på-jobbet-kortet” och boka in möten med personer genom alla nivåer för att nätverka och bilda dig en bättre uppfattning om företaget.
  • Har du för mycket att göra, var ärlig med vilket stöd du behöver. Du ska inte behöva jobba övertid bara för att du är ny. Arbetslivet är ett maraton och inte en sprint.

Läs alla 32 råd från ingenjörer till dig som är ny i arbetslivet.

För dig som ny i arbetslivet

Ta del av paketet med webbinarier som lär dig allt för det första jobbet. Som ny i arbetslivet har du tillgång till dessa webbinarier:

Lyssna också på två av Ingenjörspoddens avsnitt på temat Ny på jobbet.

1. Det finns kollektivavtal

Genom kollektivavtal får du många goda villkor och dessutom vet både arbetsgivaren och du vilka anställningsvillkor som gäller. Att arbetsgivare tecknar avtal kan också ses som ett kvitto på att de är seriösa arbetsgivare som garanterar goda villkor och är måna om sina medarbetare.

2. Medarbetare som trivs

Ett arbete är mer än enbart arbetsuppgifterna. Är klimatet tillåtande, finns det gemensamma fikatider och andra sociala aktiviteter? En hint om hur stämningen är och om kollegorna talar väl om arbetsgivaren kan du exempelvis få i medarbetarundersökningar.

3. Trevligt välkomnande och bra introduktion

Hur såg dina första veckor ut? När du introduceras till dina arbetsuppgifter kan du få en bra grund genom att gå jämsides en kollega. Du bör också få lära känna kollegor så du kan bygga ett internt nätverk. Allra helst ska du få en mentor som du alltid kan vända dig till.

4. Ett skriftligt anställningsavtal

Du och arbetsgivaren ska såklart ha skrivit ett anställningsavtal som bekräftar vad ni har kommit överens om. Oftast framgår det vilket kollektivavtal man följer på arbetsplatsen och där du kan läsa mer om dina villkor. Saknar arbetsgivaren kollektivavtal, ska det framgå vad som gäller med exempelvis semester, pension och försäkringar. 

Läs mer om vad anställningsavtalet ska innehålla

Kontakta förbundets rådgivning om du vill få avtalet granskat

5. Tydlig rollbeskrivning

Du har tydliga och kända arbetsuppgifter. Detta är en förutsättning för att du ska veta vad du ska göra och också för att andra ska veta vad de kan förvänta sig av dig. Detta är viktigt inte minst när din prestation ska värderas i lönesamtalet.

6. En tillgänglig chef

Kollektivavtal ger dig rätt till lönesamtal och utvecklingssamtal där ni diskuterar din utveckling i förhållande till verksamhetens mål. Genom avstämningsmöten med chefen kan du dessutom regelbundet stämma av läget. Då är chefen insatt i vad du arbetar med, hur det går och kan hjälpa till om du behöver stöd.

7. Du får utvecklas

Visst är det upp till dig själv som anställd att du utvecklas, men det är också upp till chefen att se till din kompetens och hjälpa dig att utvecklas. Rätten till utvecklingssamtal är också något som brukar styrkas i kollektivavtal eller i policies på arbetsplatsen.

Användbara guider för första jobbet

Med våra guider kan du få större självkännedom, hitta dina styrkor, lära dig sätta gränser och våga misslyckas.

Senast uppdaterad 2024-06-26
Till toppen