En god arbetsmiljö betyder mycket för både effektivitet och trivsel på alla arbetsplatser. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och medarbetarnas erfarenheter och synpunkter ska tas tillvara och representeras av ett skyddsombud. Som fackförbund arbetar vi aktivt med att öka kompetensen på arbetsmiljöområdet.
Arbetsmiljö berör alla. Men det är arbetsgivaren och arbetsgivarens representanter – cheferna – som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Medarbetarnas kunskaper ska tas tillvara. Deras erfarenheter och synpunkter ska tas med i besluten och medarbetarnas delaktighet ska vara en naturlig del i arbetsmiljöarbetet.
Som medarbetare har du skyldighet att medverka i åtgärder för arbetsmiljön och att rapportera brister och risker. Upptäcker du brister i arbetsmiljön bör du i första hand tala med din närmaste chef. Om inte det hjälper så kan du vända dig till ditt skyddsombud och därefter till ditt fackförbund.
Din arbetsmiljö regleras av Arbetsmiljölagen (1977:1160). Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att uppnå en god arbetsmiljö.
Chefen har en nyckelroll i arbetet för en god arbetsmiljö, framförallt ur ett mänskligt perspektiv men också ur ett ekonomiskt. Hälsofrämjande åtgärder bör ses som investeringar och inte som kostnader. Du kan läsa mer om hur chefer kan agera för att främja en god arbetsmiljö genom att klicka nedan.
På alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska det finnas ett skyddsombud/arbetsmiljöombud, som utses av den lokala akademikerföreningen. Finns det ingen sådan ska arbetstagarna själva utse sitt skyddsombud. Skyddsombudet är arbetstagarnas representant och enligt arbetsmiljölagen deras företrädare i arbetsmiljöfrågor. Skyddsombudet har behörighet att samverka med arbetsgivaren och att vända sig till Arbetsmiljöverket. Ytterst kan skyddsombudet stoppa ett arbete.
Begreppet arbetsmiljöombud är sedan den 1 januari 2010 infört i arbetsmiljölagen. Det innebär att arbetsmiljöombud och skyddsombud har samma juridiska rättigheter och befogenheter.
Inom privat sektor har tre förbund inom Saco (Akavia, Naturvetarna samt Sveriges Ingenjörer) utsett fyra regionala skyddsombud (RSO), då arbetsmiljön är en viktig fråga för våra medlemmar.
De regionala skyddsombuden verkar i Stockholms län, Uppsala län, Skåne län, samt i Västra Götalands län.
De regionala skyddsombuden arbetar främst med att aktivera och underlätta samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatser där det saknas kollektivavtal.
Du hittar mer information på regionaltskyddsombud.se.
Koordinator för verksamheten är ombudsman Mats Rosén Mats.rosen@sverigesingenjorer.se
När företaget saknar egen kompetens inom arbetsmiljöfrågor eller om arbetsförhållandena kräver det, ska arbetsgivaren anlita experthjälp. I de flesta fall är det företagshälsovård. Företagshälsovården är ett stöd för både arbetsgivare och arbetstagare.
Förbundet arbetar aktivt med att öka kompetensen på arbetsmiljöområdet. En viktig resurs är skyddsombuden. Förbundet har kurser för förtroendemän, skyddsombud och chefer i arbetsmiljöfrågor.
Sveriges Ingenjörer är en del av Prevent (privat sektor genom PTK), Suntarbetsliv (kommuner och regioner genom Akademikeralliansen) och AFA Försäkring. Det innebär bland annat att förbundet är med och bidrar till den information som de olika organen producerar.
En god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv. Dagens mer flexibla och gränslösa arbete kan innebära utmaningar. Här hittar du tips och råd för arbetsgivare, individ och fackligt förtroendevalda för att uppnå ett hållbart arbetsliv.
Prevent förmedlar kunskaper som hjälper arbetsgivare att förbättra arbetsmiljön.
Ta reda på hur ni trivs. OSA-enkäten hjälper till med att undersöka den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Minska IT-stressen och förbättra arbetsmiljön med Digi-ronden.
Hjälp i form av tips och checklistor – både för dig som ska köpa in eller utveckla nya IT-system och för dig som har befintliga IT-system som du vill utveckla och förbättra.
Kontorsarbete kan utföras antingen i kontorslokaler eller på distans. Många företag tillämpar hybridarbete, där kontors- och distansarbete kombineras. Här har vi samlat sådant som är bra att tänka på för att skapa riktigt bra förutsättningar för kontorsarbete.
Det kan finnas situationer där du blir hotat på jobbet. Här finns information om vad du och din arbetsplats ska göra när du blir hotad.
Vi mår alla bättre av att ha en bra dialog. Hur får ni till bättre möten? Ta hjälp av verktyget Bättre möten.
Öka kvaliteten i företagets arbetsmiljöarbete. Tipsa din arbetsgivare att använda IA-systemet.
Afaförsäkring - Arbetslivsforskning
För att minska antal arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro finns här forskning som du kan ta del av.