Sveriges Ingenjörer

IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige

Kollektivavtal mellan Innovations- och kemiindustrierna (IKEM) och Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna, Unionen samt Ledarna. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor såsom semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.

Bland de anslutna företagen finns Pfizer, AstraZeneca och Cytiva, Borealis, Nouryon, Perstorp med flera.

2025-04-01: Nya kollektivavtal inom industrin klara

Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna och IKEM har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Märket på 6,4 procent är ett av de högst avtalade i Industriavtalets historia. En viktig framgång är också avsättningar till arbetstidsförkortning om 0,5 procent.

6,4 procent, varav 5,9 procent till löneökning och 0,5 procent till ytterligare arbetstidsförkortning under avtalsperioden som är 24 månader.  

Läs mer om avtalet

Läs om avtalsförändringarna här

Avtalet i korthet

Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i avtalet. Avtalet reglerar flera områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext. Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027.

Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till bland annat verksamhetens krav och arbetsuppgifternas art och innehåll, individuella insatser, kompetens och arbetsresultat. Den individuella lönen ska även sättas med hänsyn till tjänstemannens resultat och måluppfyllelse. 

Märket är 6,4 procent, varav 5,9 procent till löneökning och 0,5 procent till ytterligare arbetstidsförkortning under avtalsperioden som är 24 månader. Lönerevisionsdatum är den 1 april 2025 och 1 april 2026, om lokala parter inte kommer överens om annat.  

 

En anställning gäller tills vidare, om inte arbetsgivaren och tjänstemannen har avtalat om att anställningen ska vara tidsbegränsad. Det är inte möjligt att anställa på annan anställningsform än tillsvidare eller tidsbegränsad anställning.

Avtal om tidsbegränsad anställning beträffande en och samma arbetstagare får omfatta minst 1 månad och högst 24 månader under en treårsperiod, om det inte finns ett lokalt avtal som tillåter en längre anställningsperiod.

För skolungdom, studerande och tjänsteman som anställts efter att ha fyllt 65 år, kan ett avtal träffas direkt med tjänstemannen om en tidsbegränsad anställning som är kortare än en månad.

Om du har fyllt 62 år och omfattas av IKEM:s tjänstemannaavtal kan du ansöka om deltidspension.

Det avsätts ytterligare 0,2 procent till deltidspension från och med den 1 april 2023 och 0,1 procent från och med den 1 april 2024, totalt 0,3 procent under hela avtalsperioden. Avsättningarna uppgår därmed till 2,5 procent fr o m 1 april 2024.

En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om nattvila, veckovila, maximalt antal övertidstimmar och dylikt samt ersättning för arbetad övertid och restid. Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön.

Om lokala parter inte kommit överens om annat gäller följande i det centrala kollektivavtalet för Sveriges Ingenjörers medlemmar. Till varje arbetstidskonto avsätts varje år ett utrymme 2 procent av den anställdes lön. Avsättningen till arbetstidskontot kan tas ut som betald ledig tid, som pensionspremie eller kontant. 

Den lediga tiden beräknas enligt följande, 2 procent motsvarar fyra dagar betald ledighet vid heltidsanställning. Vid annan sysselsättningsgrad utgår ledigheten i proportion till heltidsanställning. 

Från och med 1 april 2025 avsätts ytterligare 0,5 procent till Livsarbetstidsmodellen - arbetstidskonto. Den centrala avsättningen utökas därmed från och med år 2026 till 2,5 procent, vilket motsvarar 5 dagar.  

Med lokalt tecknade överenskommelser kan från och med 2026 det totala värdet uppgå till 4,125 procent (motsvarande 8,25 dagar) eller 2,625 procent (motsvarande 5,25 dagar). I dessa värden ingår ersättning för nationaldagen om två timmar per år. 

 

 

Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.

Har du varit anställd minst ett år betalar arbetsgivaren föräldralön när du är föräldraledig och ditt barn är under 18 månader. Föräldralön är en utfyllnad av den föräldrapenning du får från Försäkringskassan. Föräldralön och föräldrapenning motsvarar tillsammans cirka 90 procent av din lön vid fullt uttag av föräldrapenning.

Om du har varit anställd minst 1 år betalar arbetsgivaren föräldralön under högst 42 arbetsdagar. Om du har varit anställd två år i följd eller mer betalar arbetsgivaren föräldralön under högst 84 arbetsdagar.

När du har varit anställd minst tre år i följd betalar arbetsgivaren föräldralön under högst 126 arbetsdagar.

Föräldralönen kan betalas ut för enskilda dagar under förutsättning att du tar ut hel föräldrapenning och barnet är under 18 månader. Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att vara föräldraledig under 3 perioder varje kalenderår.

Föräldralönen beräknas genom att ett avdrag görs från din månadslön. Hur avdraget beräknas samt den närmare definitionen av månadslön finns beskrivet i kollektivavtalet.

Obs! Det kan finnas lokala regler kring föräldralön hos din arbetsgivare som är mer förmånliga än kollektivavtalet. Vänd dig till din arbetsgivare för att ta reda på hur föräldralön hanteras hos er.

Du har vid egen uppsägning 1 månads uppsägningstid om din anställningstid är mindre än 2 år, 2 månaders uppsägningstid om din anställningstid är mellan 2 och 6 år samt 3 månaders uppsägningstid om din anställningstid är 6 år eller längre. Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1–12 månader baserad på din anställningstid och ålder. För det fall arbetsgivaren vill säga upp dig bör du alltid kontakta din Akademikerförening eller, för det fall Akademikerförening inte finns på din arbetsplats, Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Kontakt

Branschansvarig ombudsman:
Martina Franke

Biträdande avtalsansvarig ombudsman:
Hanna Hagelin

Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se

Senast uppdaterad 2025-04-02
Till toppen