Det händer att en verksamhet eller en del av en verksamhet övergår från ett bolag till ett annat. Vad som då händer med anställning, anställningsvillkor och kollektivavtal regleras i Lagen om anställningsskydd (LAS) och Medbestämmandelagen (MBL).
Med övergång av verksamhet avses att en verksamhet eller en del av en verksamhet övergår från en arbetsgivare (överlåtaren) till en annan arbetsgivare (förvärvaren). För att det ska vara fråga om en övergång av verksamhet i lagens mening krävs att följande kriterier är uppfyllda:
Bedömningen av vad som kan vara en ekonomisk enhet och om denna behållit sin identitet sker utifrån en helhetsbedömning i varje enskilt fall och med beaktande av de sju kriterier som EU-domstolen identifierat:
Reglerna om övergång av verksamhet har sin grund i EU-rätten och är införda i svensk rätt genom i huvudsak 6 b och 7 §§ LAS och 28 § MBL. Dessa bestämmelser reglerar vad som händer med anställningen, anställningsvillkoren och kollektivavtalet vid en verksamhetsövergång.
Regeln i 6 b § LAS innebär att dina rättigheter och skyldigheter enligt ditt anställningsavtal automatiskt övergår från din tidigare arbetsgivare (överlåtaren av verksamheten) till den nya arbetsgivaren (förvärvaren av verksamheten). Det kan uttryckas som att förvärvaren träder i överlåtarens ställe i förhållande till dig. Vid en verksamhetsövergång följer alltså arbetstagarna med till förvärvaren. (Du har rätt att motsätta dig att följa med; se nedan) Rätten att följa med till förvärvaren gäller inte vid övergång i samband med konkurs.
Du följer bara med till förvärvaren om du är anställd hos överlåtaren när övergången äger rum, dvs vid överlåtelsetidpunkten. Har din anställning upphört före övergången följer du inte med till förvärvaren, men du kan ha företrädesrätt till återanställning. Om övergången endast berör en del av överlåtarens verksamhet, följer du med till förvärvaren endast om du tillhör den del av verksamheten som går över till förvärvaren.
I 7 § tredje stycket LAS finns ett uppsägningsförbud vid övergång av verksamhet som innebär att det inte är tillåtet för arbetsgivaren att säga upp dig på grund av övergången. Trots det finns ändå situationer då en uppsägning är tillåten i samband med en övergång av verksamhet. Uppsägningsförbudet skyddar nämligen bara mot uppsägningar som sker på grund av övergången i sig.
Vid en verksamhetsövergång följer du med till förvärvaren. Regeln innebär en rättighet, men inte en skyldighet att följa med till den nya arbetsgivaren. Du kan alltså motsätta dig en övergång av anställningsförhållandet och i stället kvarstå anställning hos överlåtaren. Om du väljer att stanna kvar hos din gamla arbetsgivare kan du dock riskera att bli uppsagd på grund av arbetsbrist, särskilt om det är hela arbetsgivarens verksamhet som övergår till ett annat bolag.
Om du motsätter dig övergången, ska du inom skälig tid från det att du blivit underrättat om övergången meddela överlåtaren. Vid ett sådant besked består anställningsförhållandet med överlåtaren.
Utgångspunkten i 6 b § LAS är att individuellt avtalade villkor som gällde hos överlåtaren fortsätter att gälla hos förvärvaren. Förvärvaren träder i överlåtarens ställe vad avser rättigheter och skyldigheter enligt anställningsavtalet, dvs alla rättigheter och skyldigheter som följer av anställningsavtalet går över till den nye arbetsgivaren. Förvärvaren kan inte ändra villkoren för anställningen i större utsträckning än vad överlåtaren kunde göra.
När det gäller anställningsvillkor efter en verksamhetsövergång måste man skilja mellan övergång av individuella anställningsvillkor 6 b § LAS, reglerna om övergång av kollektivavtal 28 § MBL och den s.k. ettårsregeln i 28 § tredje stycket MBL (se nedan).
Om överlåtaren, förvärvaren eller både överlåtaren och förvärvaren har kollektivavtal tillämpas bestämmelserna i 28 § MBL. Det går att urskilja fyra typsituationer:
Om du byter anställning i samband med en verksamhetsövergång får du enligt 3 § LAS tillgodoräkna dig anställningstiden hos överlåtaren när anställningstiden ska beräknas hos den nya arbetsgivaren i vissa situationer. Det gäller bland annat vid fastställande av uppsägningstid enligt 11 § LAS vid uppsägning från arbetsgivarens sida och tillämpning av reglerna om företrädesrätt till återanställning enligt 25 och 26 §§ LAS.
Om du sagts upp på grund av arbetsbrist och det sker en verksamhetsövergång under den tid företrädesrätten till återanställning löper, har du företrädesrätt till återanställning hos förvärvaren enligt 25 § LAS om du uppfyller villkoren för företrädesrätt i paragrafen. Företrädesrätten gäller även i de fall att den tidigare arbetsgivaren försatts i konkurs.
Att överlåta hela eller delar av sin verksamhet innebär en sådan viktigare förändring att det utlöser en förhandlingsskyldighet enligt 11 § MBL för den arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal. Även beslutet att förvärva en verksamhet eller del av en verksamhet innebär en viktigare förändring. Det innebär att både överlåtare och förvärvare ska förhandla i god tid innan en verksamhetsövergång enligt 6 b § LAS.
Även arbetsgivare som inte är bunden av kollektivavtal med någon facklig organisation har en förhandlingsskyldighet enligt 13 § andra stycket MBL gällande verksamhetsövergång enligt 6 b § LAS. Förhandlingsskyldigheten gäller både överlåtaren och förvärvaren.
Reglerna om arbetstagares ställning vid verksamhetsövergång är i princip tillämpliga även vid gränsöverskridande verksamhetsövergångar inom EU. Det innebär att reglerna i princip även gäller när en verksamhet eller del av verksamhet övergår från en arbetsgivare i Sverige till en annan arbetsgivare i ett annat EU-land eller tvärtom. Det EU-direktiv som ligger till grund för reglerna om verksamhetsövergångar har genomförts i nationell rätt och skyddet vid verksamhetsövergång blir därför beroende av vilkets lands lagstiftning som ska tillämpas vid en gränsöverskridande verksamhetsövergång.
Om du arbetar inom en verksamhet som är aktuell för en gränsöverskridande verksamhetsövergång kan du kontakta din lokala fackliga organisation eller förbundets rådgivning för råd och stöd.
Du kan alltid kontakta din lokala fackliga organisation eller för råd och stöd om du arbetar inom en verksamhet som ska övergå till annan arbetsgivare och du har frågor om vad det innebär för dig och din anställning. Här kan du hitta förtroendevalda på din arbetsplats. Har din arbetsplats inte lokal facklig organisation kan du kontakta förbundets rådgivning.