Skulle din arbetsgivare behöva genomföra uppsägningar har du vissa rättigheter enligt lag. Uppsägningsprocessen ska genomföras på rätt sätt och involvera de fackliga organisationerna.
Är du medlem bevakar dina lokala förtroendevalda dina intressen och kan ge dig information. Här hittar du dina lokala förtroendevalda. De kan svara på frågor och sköter kontakterna med förbundets kansli. Finns ingen förtroendevald på arbetsplatsen vänder du dig direkt till förbundets rådgivning.
Blir du uppsagd utan förhandling ska du kontakta oss direkt. Att ogiltigförklara en uppsägning måste göras inom 14 dagar från den dag du fick beskedet. Fyll i vårt kontaktformulär nedan genom att trycka på "kontakta oss".
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp anställda så måste det finnas sakliga skäl. Det finns två orsaker till sakliga skäl:
När Sveriges Ingenjörer får reda på att ett företag ska göra en neddragning och uppsägning, hör vi alltid av oss till medlemmarna som är berörda. Men om du inte vill eller kan vänta kan du kontakta oss istället. Vi påbörjar en förhandling med arbetsgivaren och håller i den kontakten, det ska inte individen själv sköta. Och skriv absolut inte under någon typ av överenskommelse eller paketlösning innan vi har varit inblandade.
Arbetsgivaren kan säga upp en anställd på grund av skäl som hänför sig till den anställde personligen, t ex, misskötsamhet, inkompetens eller samarbetssvårigheter. Vid avsked har den anställde grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren, t ex bedrivit konkurrerande verksamhet, begått stöld eller varit våldsam.
Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner.
Om du blir uppsagd på grund av personliga skäl behåller du lön och anställningsvillkor under hela uppsägningstiden, men du måste vara beredd att jobba under uppsägningstiden.
En anställning upphör vid uppsägningstidens slut, även om uppsägningen är tvistig, det vill säga att parterna är oense.
Innan arbetsgivaren säger upp en anställd på grund av personliga skäl eller avskedar ska arbetsgivaren varsla den fackliga organisationen och underrätta den anställde. Det är viktigt att du som eventuellt drabbad medlem tar kontakt med förbundet så snart du får en sådan underrättelse, eller om du befarar att en din anställning är i fara.
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på? Läs tips i medlemstidningen Ingenjören.