Sveriges Ingenjörer

Röda dagar 2025

Har du koll på årets röda dagar? I år infaller många på en vardag och det finns goda möjligheter till lite extra ledighet. Vi har samlat alla röda dagar 2025 så att du kan planera årets semester på bästa sätt.

Påskens röda dagar 2025

Påskens första röda dag är Långfredagen 18 april som alltid infaller på en fredag. Även Påskdagen söndag 20 april och Annandag påsk måndag 21 april är röda dagar.

Om du tar ledigt på Skärstorsdagen 17 april och tisdagen den 22 april får du en härlig långledighet på hela fem dagar i påsk. Tar du ledigt även dagarna före, det vill säga den 15-17 april, kan du njuta av en åtta dagar lång påskledighet i år.

Första maj 2025

Arbetsarrörelsens dag Första maj torsdag1 maj är en röd dag. Om du tar ledigt även på fredag 2 maj får du en långhelg på fyra dagar.

Kristi himmelsfärd och Nationaldagen 2025

Kristi himmelsfärd torsdag 29 maj är en röd dag som alltid infaller på en torsdag. Några dagar senare kommer ytterligare en röd dag i form av Nationaldagen fredag 6 juni.

För den som är sugen på långhelg är det smart att ta ledigt antingen 30 maj eller 9 juni för fyra dagars sammanhängande ledighet. Vill du vara ledig lite längre än så är ett tips att ta ledigt 30 maj samt 3-5 juni. Då får du ihop en härlig försommarsemester på hela 11 dagar.

Midsommar 2025

Midsommarafton fredag 20 juni infaller alltid på en fredag. Midsommarafton är dock ingen röd dag men är arbetsfri för de allra flesta. Kolla med din arbetsgivare om vad som gäller på din arbetsplats.

Vanliga frågor och svar om röda dagar och semester

Det beror på om din arbetsgivare har kollektivavtal eller inte samt vilket kollektivavtal som gäller för just din bransch. Om du omfattas av kollektivavtal har du ofta rätt till kompensationsledighet de år som Nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

Ja, för den som är månadsavlönad är lönen som regel likadan oavsett hur många röda dagar eller helgdagar månaden innehåller.

Nej, enligt lag räknas all semesterledighet i hela dagar så det går inte att ta semester en halv dag. Dock låter en del arbetsplatser sina medarbetare ta ut halva semesterdagar ändå.

Enligt semesterlagen ska dessa aftnar jämställas med en söndag, vilket ofta innebär att arbetstagaren är ledig utan att behöva ta semester. Undantag gäller dock i vissa fall för den som vanligtvis arbetar under veckoslut och bestämmelsen kan också ändras genom kollektivavtal. För att få reda på vad som gäller för dessa dagar är det därför bäst att höra med arbetsgivaren direkt om vad som gäller på arbetsplatsen.

Röda dagar jul och nyår 2025

Även i år bjuds det på en riktig arbetstagarjul när det kommer till antalet röda dagar. Julafton onsdag 24 december är inte en röd dag men är arbetsfri för de flesta. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats. Julafton följs av de röda dagarna Juldagen torsdag 25 december och Annandag jul fredag 26 december.

Nyårsafton onsdag 31 december är inte en röd dag men arbetsfri för de flesta så kolla med din arbetsgivare vad som gäller hos just er. Nyårsdagen torsdag 1 januari är däremot en röd dag. Därefter är det inte långt till nästa röda dag som är Trettondag jul tisdagen den 6 januari.

Om du tar ledigt 22-23 december, 29-30 december samt 2 januari och 5 januari kan du se fram emot en sammanhängande julledighet på hela 16 dagar.

Är du fortfarande inte medlem i facket?

Då är det dags att gå med nu! Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du värdefulla förmåner och större möjlighet att påverka på din arbetsplats.

Senast uppdaterad 2025-02-11
Till toppen