Som doktorand är du både anställd och student och din anställning omfattas av arbetsrättsliga lagar och regler, kollektivavtal så väl som regler i högskoleförordningen. Här går vi igenom några av de vanligaste frågorna som vi får.
Det är viktigt att allt fler teknologer satsar på forskning. Sveriges Ingenjörer arbetar för att karriären för disputerade ska bli mer attraktiv.
Ett steg är att högskolor och universitet har en medveten strategi för en effektiv forskarutbildning. Det måste finnas en god tjänste- och lönestruktur, så att doktoranderna stimuleras att bli färdiga med examen.
Din arbetsmiljö är viktig för att du ska må bra på arbetet och inte riskera ohälsa. Många doktorander arbetar mycket och är engagerade i sitt arbete och det kan vara svårt att få tid för återhämtning eller hitta balans mellan arbete och fritid. Arbetsmiljölagen och förordningar gäller även för dig som doktorand och din arbetsgivare har ett ansvar att förebygga ohälsa. Förhoppningsvis kan du ha en dialog med din handledare även i dessa frågor, använd din individuella studieplan för att identifiera om du har för hög arbetsbelastning.
Har du problem med arbetsmiljön kan du i första hand vända dig till ditt skyddsombud alternativt till dina lokala Saco-S företrädare eller doktorandombudsmannen.
Om du är stipendiat och inte är anställd vid lärosätet är det flera saker du behöver tänka på till exempel att du inte omfattas av kollektivavtal eller arbetsrättsliga regleringar. Du tjänar inte in pension och du går också miste om vissa socialförsäkringar, det kan även finnas begränsningar i a-kassan.
Det är färre och färre som endast är stipendiater och om du är antagen vid ett statligt lärosäte ska du som regel anställas efter ett år.
De lärosäten som inte är statliga omfattas inte av högskoleförordningen. Chalmers och Högskolan i Jönköping är sådana lärosäten men de omfattas ändå av de statliga kollektivavtalen till exempel Villkorsavtalet-T.
På Chalmers har de i många avseenden lokala kollektivavtal som liknar de skrivningar som finns i högskoleförordningen. Även de har en lokal Saco-S förening som du kan kontakta om du har frågor som gäller din anställning.
Som industridoktorand är du anställd på ett privat företag eller annan organisation men genomgår din utbildning på ett lärosäte. Det innebär att dina anställningsvillkor regleras där du är anställd och inte på lärosätet men i utbildningsdelen omfattas du av högskoleförordningen. Behöver du kontakta dina fackliga representanter är att det alltså företrädarna på arbetsplatsen. Om du upplever problem med lärosätet i dina studier kan du kontakta doktorandombudsmannen på lärosätet.
Ofta finns det anställningsformer för doktorander i centrala kollektivavtal, och din lön regleras som regel i en doktorandsstege precis som på lärosätena.