Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och att främja lika rättigheter och möjligheter. Diskriminering får inte förekomma inom arbetslivet.
Att bli orättvist behandlad kan vara både kränkande och förminskande. Men för att den orättvisa behandlingen ska utgöra diskriminering krävs, enligt diskrimineringslagen att
Alla situationer som har samband med arbetet, det vill säga på arbetsplatsen men också utanför arbetsplatsen, exempelvis tjänsteresor eller personalfester omfattas av diskrimineringsförbudet. En arbetsgivare får inte diskriminera:
Att någon är kvinna eller man. Omfattar även personer som planerar att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet.
Att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen.
Nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande.
Religiösa åskådningar som exempelvis kristendom, judendom och islam eller annan trosuppfattning som till exempel buddism, ateism och agnosticism.
Varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga.
Definieras i lagen som homosexuell, heterosexuell och bisexuell läggning.
Innebär uppnådd levnadslängd.
Vad som är diskriminering beror på den enskilda situationen. Några exempel på sådant som kan vara diskriminering är att
Har du frågor eller upplever att du blivit diskriminerad ska du i första hand vända dig till de lokala förtroendevalda på arbetsplatsen. Här kan du hitta förtroendevalda på din arbetsplats.
Om det inte finns någon lokalt förtroendevald på din arbetsplats kontaktar du Sveriges Ingenjörer så snart som möjligt. Det är korta tidsfrister inom arbetsrätten och kommer underlag in för sent kan det påverka möjligheten för dig att få förhandlings- eller rättshjälp.
Det är facket som företräder medlemmar som är utsatta för diskriminering i arbetslivet, inte Diskrimineringsombudsmannen.
Den som anmäler eller berättar om upplevelse av diskriminering ska inte utsättas för negativa konsekvenser. Läs om förbud mot repressalier på DO:s webbplats.
DO är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. På DO:s webbplats kan du få mer information om förbudet mot diskriminering och det förebyggande arbetet för att motverka diskriminering.