Ett anställningsavtal är viktigt för både arbetsgivare och arbetstagare. Det klargör arbetsrelationen som blir tydlig och trygg genom ett avtal. Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen är de flesta villkor redan reglerade. Om det inte finns kollektivavtal är det en hel del du själv måste tänka på.
När du får ett nytt jobb är det viktigt att du vet vad du förväntas göra på arbetsplatsen samt vad du omfattas av i din anställning. Enligt lag måste arbetsgivare ge skriftlig information om viktiga arbetsvillkor. Detta ska vara angivet i ditt anställningsavtal.
Avtalet ska innehålla fullständiga namn, organisations- och personnummer, adresser och kontaktuppgifter.
Anställningsavtalet gäller tills vidare om inget annat har avtalats.
Avser datum när anställningen påbörjas.
Vi rekommenderar att placeringsorten specificeras till en viss geografiskt bestämd plats, såvida inte parterna är överens om något annat till följd av anställningens natur.
Anställningen avser heltid om inget annat har avtalats.
Yrkesbenämning eller tjänstetitel bör framgå i anställningsavtalet.
Lönen ni är överens om, i vilket års nivå lönen gäller och löneutbetalningsdatum ska framgå i anställningsavtalet. Ingår en rörlig lön eller bonus bör det framgå i anställningsavtalet med tillhörande villkor.
Semester utgår enligt lag med minst 25 semesterdagar per semesterår. Antalet dagar som ni kommer överens om ska framgå av anställningsavtalet. Förskottssemester kan utgå under första anställningsåret.
Regler och ersättningsnivåer för övertidsersättning regleras normalt i kollektivavtal. Rätt till övertidsersättning kan avtalas bort, vanligen mot högre lön och/eller 5 extra semesterdagar utöver lagstadgat antal.
Uppsägningstid regleras i kollektivavtalet om ni inte kommit överens om annat i anställningsavtalet. Tänk på att ni inte kan avtala om sämre villkor än vad som framgår i kollektivavtalet eller LAS.
Om tjänsten medför tjänsteresor bör du se över vilka resekostnader som ersätts, samt regler för traktamenten och milersättning.
Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan du vara säker på att du får goda arbetsvillkor, men det utesluter inte att du kan försöka förhandla om ändrade eller bättre villkor. Lön ska du alltid förhandla.
På en arbetsplats utan kollektivavtal är alla villkor förhandlingsbara, du måste helt enkelt själv se till att du får goda arbetsvillkor. Många arbetsgivare - som inte har kollektivavtal - har egna standardavtal som de strikt följer. Det kan vara svårt att få till ändringar i anställningsavtalet, så förbered dig med tydliga argument om varför du borde få de villkor du önskar. Förmåner är exempelvis lättare att förhandla än sekretessdelen. Lön ska du alltid förhandla.
Även om det är ett standardavtal, var noga med att läsa igenom det och ställa frågor till arbetsgivaren om något känns oklart. I vissa fall kan det vara möjligt att få till ändringar eller förbättringar. En seriös arbetsgivare är mån om att du ska ha förståelse för villkoren och att ni är överens innan du skriver på.
Villkoren kommer att påverka ditt arbetsliv, men även dig privat, så det är viktigt att du känner dig bekväm med dem.
Vissa arbetsgivare inom den offentliga sektorn tillämpar anställningsbevis som normalt sätt inte behöver undertecknas.
En bilförmån kan erbjudas av arbetsgivaren bland annat som förmånsbil, leasingbil eller ersättning för nyttjande av privat bil i tjänst. Om du erbjuds en bilförmån på jobbet finns det flera viktiga aspekter att ha i åtanke.