Den svenska modellen bygger på gemensamma spelregler där arbetsgivare och fackförbund regelbundet förhandlar om arbetsvillkor utan inblandning av lagstiftaren. Det är en framgångsrik modell som är och har varit gynnsam för anställda, arbetsgivare och Sverige.
Grunden för den svenska arbetsmarknaden är arbetsrättslig lagstiftning som kompletteras med fler och bättre villkor i kollektivavtal. Detta kallas för den svenska modellen. Det är en stabil grund för en effektiv, lönsam och hållbar arbetsmarknad.
Den svenska modellen är framgångsrik för Sverige och ger dig som individ goda arbetsvillkor.
Att arbetsgivare och fackförbund regelbundet förhandlar om både befintliga och nya anställningsvillkor (i avtalsrörelsen) är ett flexibelt sätt att komma överens på arbetsmarknaden. Förhandlingarna kännetecknas av samarbete snarare än konflikt och med inflytande från dem som berörs.
Resultatet blir relevanta kollektivavtal som är anpassade till behov och önskemål per bransch och arbetsplats.
Kollektivavtal kompletterar lagstiftningen bland annat gällande semesterdagar, föräldraledighet och arbetstider. Kollektivavtalen omförhandlas regelbundet mellan arbetsgivare och fackförbund i så kallade avtalsrörelser. På en arbetsplats utan kollektivavtal måste du själv förhandla om alla anställningsvillkor i ditt anställningsavtal. Hos en arbetsgivare med kollektivavtal kan du känna dig säker på att få bra villkor.