TechSverige har vid årsskiftet 2024/25 lämnat Almega och när numera en fristående arbetsgivarorganisation under Svenskt Näringsliv. TechSverige samlar företag med it och telekommunikation som huvudsakliga verksamhetsområden.
Avtalen är uppdelade i två branschområden, IT respektive Telekom. Bland de företag som är anslutna till Telekom finns TeliaCompany, Tele2 och Telenor.
Telekom-avtalet tecknas mellan TechSverige, Sveriges Ingenjörer, Akavia, Unionen, Ledarna och SEKO.
Kollektivavtalet är ett medarbetaravtal som gäller för alla medarbetare på arbetsplatsen, utan åtskillnad mellan arbetare och tjänstemän
Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.
Ingenjörernas insatser förbättrar produktiviteten och bidrar till fler jobb, bättre välfärd och ett mer hållbart samhälle. Detta viktiga bidrag till företagen och samhället ska synas i löneutvecklingen och i goda arbetsvillkor. I de lokala löneförhandlingarna ska ingenjörernas bidrag värderas och belönas.
Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i Telekomavtalet. Avtalet reglerar fler områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext.
Lönesättning sker på företagsnivå. Lönesättningen ska vara individuell och differentierad samt kopplad till företagets mål och verksamhetsidé. Lönesättningen och lönestrukturen i företaget ska vara saklig och systematisk. Lönesättningsprinciperna ska vara tydliga och kända.
Lönerevisionstidpunkten är den 1 april om inte annat överenskommes. Telekom-avtalet har en så kallad stupstock. Detta innebär att om lokala parter inte kan bli överens, finns ett centralt förhandlat värde på kollektiv nivå, genom att lönesumman för de Akademikermedlemmar som omfattas av lönerevisionen ökar med 4,1 procent 2023-04-01 respektive 3,1 procent 2024-04-01. De lokala parterna har liksom tidigare möjlighet att teckna avtal på nivåer som är högre såväl som lägre än de procentsatser som anges ovan.
Avtalet innehåller en uttömmande reglering av de anställningsformer som är tillgängliga på avtalsområdet. En anställning gäller tillsvidare om parterna inte överenskommit om att anställningen är tidsbegränsad eller på prov.
I kollektivavtalet finns regler om arbetstidens längd och förläggning, maximalt antal övertidstimmar, övertidskompensation m.m. Det finns också regler om restidsersättning.
Medarbetare som arbetar på obekväm tid, har jourtid eller beredskap har rätt till ersättning för denna tid. Detta regleras ofta i lokala avtal, men det centrala avtalet gäller om lokalt avtal saknas.
En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. Enligt kollektivavtalet kan du ha rätt till fler dagar om du har avtalat bort rätten till övertidsersättning.
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.
När du är föräldraledig har du rätt till föräldralön, under förutsättning att du haft oavbruten anställning hos arbetsgivaren under minst ett år före den första dagen av föräldraledighet. Beroende på hur länge du varit anställd får du föräldralön i 2-6 månader. Rätten till föräldralön gäller ledighet som infaller inom 24 månader från barnets födelse eller adoption.
Som en konsekvens av förändringar i ITP-planen har parterna anpassat överenskommelsen om flexpension så att premier tjänas in till 66 år för medarbetare som omfattas av ITP 1. Samtidigt höjs åldern då medarbetare kan ansöka om att gå ner i tid till 63 år. Förändringen gäller från och med den 1 januari 2023.
Medarbetare som omfattas av ITP 2 tjänar fortsatt in flexpensionspremier till 65 år och kan ansöka om att gå ner i tid från 62 år.
2023 görs inga ytterligare avsättningar till flexpension, vilket innebär att hela kostnadsutrymmet på 4,1 procent läggs på löneökningar. Avsättningen år 2023 ligger därmed kvar på 1,1 procent. 2024 görs en ytterligare avsättning på 0,2 procent, vilket betyder att detta dras av från kostnadsutrymmet som blir 3,1 procent. Avsättningen uppgår därmed till 1,3 procent från och med den 1 april 2024.
I den här partsgemensamma skriften finns bra tips och handfasta råd om kompetensutveckling i tjänsteföretag. Skriften riktar sig till dig som är intresserad av kompetensutvecklingsfrågor, vare sig du är förtroendevald, medlem eller arbetsgivarföreträdare.
Här är två skrifter som du kan använda för att förbereda dig inför lönesamtalet.
Branschansvarig ombudsman Telekom
Peter Strandbacke
Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se