Sveriges Ingenjörer

Industriarbetsgivarna inom Svetsmekanisk industri (SVEMEK)

Kollektivavtal mellan Industriarbetsgivarna inom Svetsmekanisk industrin och Sveriges Ingenjörer, Unionen samt Ledarna. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.

Kollektivavtal gäller för alla som är anställda och arbetar inom avtalsområdet. Det centrala avtalet (Tjänstemän Basindustrin +Avtal och bilagor till allmänna anställningsvillkor) tecknas mellan å ena sidan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna och å andra sidan Industriarbetsgivarna inom Svetsmekanisk industrin.

Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, om regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar lokalföreningen direkt med arbetsgivaren.

2025-04-01: Nya kollektivavtal inom industrin klara

Sveriges Ingenjörer och Industriarbetsgivarna inom Svetsmekanisk industri har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Märket på 6,4 procent är ett av de högst avtalade i Industriavtalets historia. En viktig framgång är också avsättningar till arbetstidsförkortning om 0,5 procent.

Avtalsvärdet är 6,4 procent, varav 5,9 procent till löneökning och 0,5 procent till ytterligare arbetstidsförkortning under avtalsperioden som är 24 månader. 

Så här blev resultatet av avtalsförhandlingarna

Läs om avtalsförändringarna inom Svetsmekanikens avtal

Avtalet i korthet

Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i avtalet. Avtalet reglerar flera områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext.

Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav och arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell kompetens, duglighet och uppnådda resultat samt insatser för utveckling av andras kompetens som är av vikt för verksamheten. Bestämmande för den individuella lönesättningen är i första hand måluppfyllelse och faktiska resultat.

Löneutrymme från den 1 april 2025 om 2,4 procent och ett löneutrymme från den 1 april 2026 om 2,5 procent. Vid samma tidpunkter görs även en gemensam löneöversyn som beräknas ge minst 0,5 procent vid respektive revisionstillfälle.   

 

En anställning gäller tillsvidare om parterna inte överenskommit om att anställningen är tidsbegränsad. 
 
Tillåtna tidsbegränsade anställningar är:

  • Allmän visstidsanställning under högst två år under en femårsperiod.
  • Vikariat under högst två år under en femårsperiod
  • Om den tidsbegränsade anställningen om högst två år överskrids övergår anställningen till en tillsvidareanställning. 

En tidsbegränsad anställning som är ingången på längre tid än sex månader, kan avbrytas i förtid, förutsatt att den inte pågått längre än sex månader, genom att arbetsgivaren eller tjänstemannen lämnar underrättelse därom. Anställningen upphör då efter en månad. Arbetsgivaren behöver inte ha sakliga skäl för att avsluta anställningen. Anställningen kan dock som tidigast upphöra efter två månaders anställning.   

 

Om du har fyllt 62 år och omfattas av avtalet Tjänstemän Basindustrin kan du ansöka om deltidspension.

Det avsätts ytterligare 0,2 procent till deltidspension från och med den 1 april 2023 och 0,2 procent från och med den 1 april 2024. Dessa 0,4 procent belastar avtalsvärdet med 0,2 procent det första avtalsåret och med 0,2 procent det andra avtalsåret. Avsättningarna uppgår därmed till 2,1 procent fr o m 1 april 2024.

En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om den ordinarie veckoarbetstiden, dygns-, natt- och veckovila, maximalt antal övertidstimmar och dylikt samt ersättning för arbetad övertid och restid. Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön. 

Bestämmelserna om mertidsersättning har tagits bort. En deltidsanställd tjänsteman ska istället ersättas med övertidsersättning vid arbete utöver sin ordinarie arbetstid.

Varje tjänsteman ska årligen, senast den 31 januari varje år, göra ett av nedanstående val:

  • en arbetstidsförkortning motsvarande fyra dagar (fem dagar från 1 april 2026)
  • en avsättning till pensionspremie motsvarande 2,4 procent av under föregående kalenderår utbetald lön (3 procent från 1 april 2026).
  • en kontant ersättning i form av ett engångsbelopp motsvarande 2 procent av under föregående kalenderår utbetald månadslön (2,5 procent från 1 april 2026).  

Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan. 

Tjänsteman som fyllt 69 år eller som anställs i företaget efter att ha uppnått ordinarie pensionsålder enligt ITP-planen kommer att omfattas av sjuklön från kalenderdag 15 i sjukperioden.

Tjänsteman som fyllt 60 år när han anställs kan inte längre avtala bort rätten till sjuklön fr o m 15:e kalenderdagen i sjukperioden.

Om du är föräldraledig och har varit anställd under minst ett år i följd hos arbetsgivaren har du rätt till föräldralön från arbetsgivaren. Föräldralön utbetalas inom en period av 18 månader efter barns födelse eller adoption. Föräldralön utbetalas under högst sex månader. Föräldralön är en utfyllnad av den föräldrapenning du får från Försäkringskassan. 

Föräldralön och föräldrapenning motsvarar tillsammans cirka 90 procent av din lön vid fullt uttag av föräldrapenning.

Uttag av föräldralön kan göras under max 3 tjänstledighetsperioder. Föräldralön utges inte för tjänstledighetsperiod kortare än en trettiodagarsperiod

Föräldralönen beräknas genom att ett avdrag görs från din månadslön. Hur avdraget beräknas samt den närmare definitionen av månadslön finns beskrivet i kollektivavtalet.

Vid egen uppsägning 1 månads uppsägningstid om din anställningstid är mindre än 3 år, 2 månaders uppsägningstid om din anställningstid är mellan 3 men inte 6 år och 3 månaders uppsägningstid om din anställningstid är 6 år eller längre.

Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1 -12 månader baserad på din anställningstid och ålder. För det fall arbetsgivaren vill säga upp dig bör du alltid kontakta din Lokalförening eller, för det fall Lokalförening inte finns på din arbetsplats, Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Kontakt

Branschansvarig ombudsman:
Uno Borg

Biträdand avtalsansvarig ombudsman:
Katarina Nordström

Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se

Senast uppdaterad 2025-04-02
Till toppen