Kollektivavtal mellan Kompetensföretagen och Akademikerförbunden (där bland annat Sveriges Ingenjörer ingår) och Unionen. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.
Kollektivavtal gäller för alla som är anställda och arbetar inom avtalsområdet. Det gäller alltså även för den som inte är med i facket.
Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, om regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.
Uthyrningslagen omfattar personer som anställs av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för att arbeta under kundföretagets kontroll och ledning. Den 1 oktober 2022 infördes en ny regel i uthyrningslagen. Den nya regeln innebär att den som hyrts in från ett bemanningsföretag i mer än 24 månader ska erbjudas en tillsvidareanställning i kundföretaget alternativt erhålla två månadslöner i kompensation från kundföretaget som hyrt in arbetstagaren. Bestämmelsen kan tidigast komma att tillämpas den 1 oktober 2024 då regeln först då varit i bruk i två år.
Regeln är en del av överenskommelsen om ett nytt Huvudavtal som Svenskt Näringsliv, LO och PTK träffat.
Här kan du läsa mer om Uthyrningslagen och 24-månadersregeln
I den här partsgemensamma skriften finns bra tips och handfasta råd om kompetensutveckling i tjänsteföretag. Skriften riktar sig till dig som är intresserad av kompetensutvecklingsfrågor, vare sig du är förtroendevald, medlem eller arbetsgivarföreträdare.
Här är två skrifter som du kan använda för att förbereda dig inför lönesamtalet.
Branschansvarig ombudsman:
Marie From
Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se